Annons

Johanna Nylander: Fasa ut barnbidraget

Det är rimligt att samhället förväntar sig att man i vanliga fall kan bära de löpande kostnader som barn ger.
Johanna Nylander
Ledare • Publicerad 29 maj 2023
Johanna Nylander
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Att höja barnbidraget är en av Socialdemokraternas paradgrenar. I alla fall när de sitter i opposition och vill visa sig handlingskraftiga för den stora väljargruppen barnfamiljer.

Tidöavtalet innehåller ett krav på en utredning för om man som ny i Sverige ska behöva kvalificera sig för rätt till både barnbidrag och flerbarnstillägg. Rätt utformat kan det vara ett rimligt tillvägagångssätt för att säkra de gemensamma resurserna i landet och till exempel skapa incitament för att trygga den egna försörjningen. Men det borde inte bara gälla invandrare.

Annons

Att bilda familj är för de allra flesta ett val, och det kostar pengar. Det är rimligt att samhället förväntar sig att man i vanliga fall kan bära de löpande kostnader som barn ger, utan att lämna särskilda bidrag för det varje månad. Barnbidraget är ett bidrag som skulle kunna trappas av. Till en början med flerbarnstillägget som är en rest från en tid då staten kompenserade för slopade livsmedelssubventioner, och båda föräldrarna samtidigt inte förväntades arbeta heltid.

1996 sattes flerbarnstillägget på paus, men återinfördes två år senare. För de familjer som får det i dag är det viktigt. Därför skulle ett direkt avskaffande kunna få svåra konsekvenser för barn vars familjeekonomi är beroende av det. Men det hindrar inte att man skulle kunna ta bort det genom att inga nya barn omfattades. Det innebär en successiv avtrappning när barnen blir äldre, och att familjer som funderar över ett fjärde, femte eller ännu fler barn först behöver säkerställa att ekonomin räcker till.

”Bidraget ett dåligt plåster på såret.”

Men grundprincipen gäller inte bara flerbarnstillägget. Hela barnbidraget är en märklig konstruktion och ett socialdemokratiskt systemfel till den breda väljargrupp som barnfamiljer ändå är, och som betalas av alla andra. Vill man främja barnafödande och familjeliv finns det bättre sätt som att se till att gravida kan föda barn utan att riskera livslånga förlossningsskador, höja kvaliteten på landets skolor och förskolor och garantera barnomsorg på obekväm arbetstid så att fler kan arbeta.

Eller se över bostadsbeståndet och räntorna så att fler har möjlighet att flytta till ett boende där familjen kan växa, eller i alla fall att det finns kommunikationer så man kan bo lite längre bort men ändå jobba kvar, eller ta ett jobb på en annan ort. Eller höja grundavdraget vid arbete, och sänka skatten så fler får mer tillbaka av sin lön och har råd att utöka familjen lite till.

Det finns många utmaningar för familjer, inte minst att ekonomiskt få ihop vardagen med inflation, skenande priser och höga räntor, men om barnbidraget är avgörande för familjeekonomin så är det något annat som behöver fixas, och bidraget ett dåligt plåster på såret. Fasa ut hela barnbidraget, och ge alla familjer bättre möjligheter att klara ekonomin själva.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons