Fel Skottlands-taktik

Opinion Att låta Skottland rösta om självständighet igen skulle vara en risk för Boris Johnson -- men inte lika stor som att inte låta dem rösta.
Opinion • Publicerad 31 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Storbritanniens nye premiärminister Boris Johnson avfärdade vid ett besök i Skottland tanken på ännu en folkomröstning om självständighet. Kravet kommer efter besked 0m att regeringen förbereder på hård brexit.

Att låta Skottland rösta igen skulle vara en risk för Johnson – men inte en lika stor risk som att förhindra en omröstning. Skottarna röstade i stor utsträckning mot Brexit, så en hård Brexit lär stärka övertygelsen om att Skottland bör bli självständigt. Annars bekräftar det lämna-sidans anklagelser om att Downing Street inte tar Skottlands krav på allvar och stärker Scottish National Party och dess ledare, förstaminister Nicola Sturgeons, ställning. Inte ens den skotska falangen av de konservativa, ledd av Ruth Davidson, är för en hård brexit. En ny omröstning efter en genomförd hård Brexit och mycket motstånd från Downing streets sida skulle nästan säkert ge en vinst för lämna-sidan.

Det finns dessutom rent opportunistiska skäl för Sverige att hoppas på en ny självständigshetsomröstning: Skottland har ett annat politiskt landskap än England och delar många värderingar med de skandinaviska länderna. Det gäller inte minst den plattform Scottish National Party, SNP. De menade själv att mycket var baserat på skandinavisk välfärdspolitik. När Storbritannien lämnar EU får ”skandinaviska” värderingar en sämre ställning. Om Skottland sökte medlemskap skulle det gynna oss, om än långsiktigt.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.