Fel uppfattning om stress blir i sig farlig

Opinion Stressa inte om stressen.
Opinion • Publicerad 3 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

OPINION

Att sprida skräckscenarion om hur mycket vi stressar och hur farligt detta är må vara socialt gångbart men har liten vetenskaplig grund.

”Jag är så stressad” hör vi ständigt i möten i mataffären, med kollegorna på jobbet, på bussen in till skolan. Att vara stressad och beklaga sig över detta ger alltid medlidande, vi älskar att sprida den ena historien värre än den andra om hur farligt det moderna stressiga livet är för oss. De senaste veckorna har vi exempelvis kunnat läsa en stor artikelserie i en av landets största tidningar, Dagens Nyheter, om hur stress ”krymper hjärnan” och om hur vårt vardagliga ”livspussel” orsakar detta livshotande tillstånd.Problemet med dessa skräckscenarion är att de står på en skakig vetenskaplig grund.

Forskare har vid en rad tillfällen slagit larm om att bilden som sprids i media, exempelvis om vad kortisol är för något, hur det påverkas av stress och hur det i sin tur påverkar vår hjärna, är direkt felaktig.

Självklart finns det situationer i vårt liv som kan orsaka sådan stress att psykisk sjukdom uppstår, men det ligger inte i en vanlig aktiv vardag, snarare tvärt om.

Istället tenderar de överdrivna budskapen i sig att skrämma upp människor och ta fokus från vad som är viktigt i livet, som tillfredställelsen i en stimulerande tillvaro. Att ha många möten är milslångt ifrån stressen som det innebar att ätas av ett lejon eller dö av en lunginflammation.

Hanna Marie Björklund
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.