Fler organdonatorer behövs i Sverige

Opinion Sverige är världsledande när det gäller att transplantera organ. 1964 transplanterades det första organet och sedan dess har över 20000 transplantationer genomförts.
Opinion • Publicerad 10 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Sverige är världsledande när det gäller att transplantera organ. 1964 transplanterades det första organet och sedan dess har över 20000 transplantationer genomförts. Det är främst hjärta, lungor, lever och njurar som transplanteras. Samtidigt är Sverige långt efter när det gäller antalet avlidna donatorer. Per miljon invånare och år har Sverige 19 donatorer. Spanien är världsledande med omkring 47 donationer. Hur kan det skilja så mycket? Särskilt eftersom Sverige ligger högst i Europa när det gäller viljan att donera organ.

Trots den positiva inställningen är det något som hindrar oss att anmäla oss till donationsregistret. Behovet av nya organ är stort och många står på väntelista och dör till och med i väntan på ett fungerande organ. Det är en komplex fråga. Kanske har det att göra med att vårdpersonal drar sig för att fråga anhöriga om den hjärndöda donerar sina organ. Det är mänskligt att inte vilja ta upp en så svår frågan, samtidigt är det omänskligt att inte tänka på dem som står på väntelistan. Varje donator kan ge flera organ.

Kanske har det med religion och inställningen till livet att göra, att man inte vill tänka på den oundvikliga döden. Det kan förvisso också finnas en principiell åsikt mot ”reservdelsmänniskan”. Det är dags att lagen ändras så att Ja till donation är det som gäller. Vill man inte donera ska man meddela det, inte tvärtom som det är idag.

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.