Annons

Petter Birgersson: Företagsledare – var är ni?

Svenska företagsledare borde ta mer plats i samhällsdebatten.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 10 november 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
PG Gyllenhammar – en gång centralfigur i svensk samhällsdebatt.
PG Gyllenhammar – en gång centralfigur i svensk samhällsdebatt.Foto: Anders Wiklund/TT

Den som minns gamla tiders tv-nyheter kan erinra sig att det fanns ett antal personligheter som tog upp stor plats. Bland dem självfallet de ledande politikerna, men också fackföreningsledare och företagsledare. På den tiden var det inte ovanligt att även näringslivstoppar var partipolitiskt engagerade. PG Gyllenhammar, under lång tid vd och ordförande för Volvo, satt exempelvis i Folkpartiets partistyrelse.

Hur lyckat det är med tydliga partikopplingar hos fack och arbetsgivare kan diskuteras. Det vore förmodligen bäst om alla kapade dem. Men däremot hade svensk samhällsdebatt tjänat på mer engagemang från entreprenörer, företagsägare och företagsledare – och då utanför de snäva företagsekonomiska betraktelserna.

Annons

Den näringslivsföreträdare som senast satte rejäl prägel på samhällsdebatten var den tidigare Scania-vd:n Leif Östling, som under sin tid som ordförande i arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv yppade de uppmärksammade orden ”Vad fan får jag för pengarna?” i SVT:s ”Uppdrag granskning”. Det var i sig en angelägen fråga, men så kontroversiellt uttryckt att ordförandeskapet i Svenskt Näringsliv rök. Det visar i sig på svensk överkänslighet och kanske bidrar till att andra företagsledare håller sig borta från debatten, inte minst de yngre.

Det är synd. Fler borde träda fram och tala om samhällsvisioner och hur deras egen verksamhet kan bidra till att utveckla Sverige.

Ska Sverige ha ett framgångsrikt näringsliv, konkurrenskraftigt internationellt men fortsatt verksamt i Sverige, så måste landet också fungera. Det gäller självfallet traditionella ekonomiska frågor, som skatter på kapital, arbete och investeringar. Men det gäller minst lika mycket för hur Sverige fungerar i stort, hur tryggt landet upplevs, hur utbredd brottsligheten är, hur kvalificerad arbetskraft kan lockas till landet, hur skolorna klarar sitt uppdrag, hur den högre utbildningen står sig i konkurrensen, hur elnäten levererar, hur tillgänglig och kvalificerad vården är, hur kommunikationerna håller tidtabellen... Allt hänger ihop.

”Fler företagsledare och genuina entreprenörer borde därför ta och få plats i det offentliga samtalet.”

I dag är skoldebatten helt fokuserad på dem som kritiserar friskolesystemet, ”marknadsskolan” som den döpts om till av sina belackare. Men de företagsledare som både ska konkurrera om anställda som kräver bra skolor för sina barn och i framtiden anställa dem som går i skolan – vad är deras syn?

Det är inte så att lösningarna på alla Sveriges problem finns i näringslivet. Men det vore konstigt om inte människor som verkar på en internationell marknad, under ständigt innovationstryck och i hård konkurrens, också hade idéer att komma med om hur Sverige ska få ny fart som nation.

Fler företagsledare och genuina entreprenörer borde därför ta och få plats i det offentliga samtalet.

Annons
Annons
Annons
Annons