Förgiftning eller ofarlig allergi?

Opinion Oppositionsledaren i Ryssland, Aleksej Navalnyj, fördes till sjukhus under söndagen.
Opinion • Publicerad 30 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Oppositionsledaren i Ryssland, Aleksej Navalnyj, fördes till sjukhus under söndagen. Enligt de officiella rapporterna har han fått en allvarlig allergisk reaktion i fängelset, där han sitter sedan några dagar. Navalnyjs egen läkare säger emellertid att han kan ha blivit förgiftad, då han aldrig tidigare fått allergiska reaktioner.

Tankarna går till en liknande händelse i Ukraina för femton år sedan. Då blev dåvarande oppositionsledaren, sedermera presidenten, Viktor Jusjtjenko, förgiftad och misstänkte förstås själv att det var hans politiska motståndare som stod bakom. Att det var något annat än en enklare sjukdom stod klart bara genom att se på Jusjtjenkos totalt förändrade utseende.

Vi får hoppas att Navalnyjs slipper bestående men, även om det är uppenbart att det knappast är en lek att vara oppositionspolitiker i Ryssland.

I helgen greps också över 1400 demonstranter i samband med protester mot att vissa regeringskritiska politiker inte får ställa upp i lokalvalet i Moskva i september. Protesten arrangerades av Navalnyj och hans medarbetare och det är inte särskilt långsökt att tro att gripandena och ”allergin” har ett samband med varann.

EU protesterar mot massgripandet och menar att det är ett hot mot yttrandefriheten. I Ryssland är dock yttrandefriheten hotad sedan länge och det verkar inte finnas en ljusning på länge än.

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.