Sofia Nerbrand: ”Hanna Nilsson fortsätter att skapa oreda i Hässleholmspolitiken”

Och kommuninvånarna får betala priset för hennes dåliga omdöme.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 25 mars 2023 • Uppdaterad 26 mars 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Hanna Nilsson (SD) borde lämna sina uppdrag i Hässleholms stadshus så fort som möjligt.
Hanna Nilsson (SD) borde lämna sina uppdrag i Hässleholms stadshus så fort som möjligt.Foto: Mikael Persson

Hanna Nilsson (SD) fortsätter att gå från oklarhet till oklarhet. Hon sjukskrev sig förrförra fredagen när hennes självförvållade skandal blev alltmer publik för att i torsdags meddela i en intervju med Kb/Nsk att hon minsann tänkte sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande – men ändå låta Moderaternas Lina Bengtsson leda mötena och kommunen under hennes frånvaro.

Men på fredagen meddelade Hanna Nilsson att hon helt plötsligt är frisk igen och återgår till sitt uppdrag på måndag morgon. Tills ett nytt styre är på plats, enligt egen utsago. Så chevalereskt.

”Hanna Nilsson (SD) fortsätter att gå från oklarhet till oklarhet”

Sverigedemokraterna lyssnade alltså inte på sina koalitionspartners Moderaterna och Kristdemokraterna som har klargjort att de saknar förtroende för Hanna Nilsson efter hennes uppseendeväckande dåliga omdöme. Både hennes baktalande av kommunala tjänstemän och politiker och hennes prat om att köpa vikingabyn till ett överpris förskräcker. Liksom hennes påstående att förvaltningen ljugit i mark- och miljödomstolen.

Och anklagelsen om att hon skulle vilja anlita Oddvar Lönnerkrantz som torped mot en privatperson som överklagat kommunens köp av ett äldreboende är häpnadsväckande. Lägg därtill polisanmälningar om förtal och urskuldande för sitt agerande för att hon kände sig hotad på plats av Lönnerkrantz. Vad gjorde hon ens i hans vikingaby?

Verkligheten överträffar dikten.

Men Moderaterna och Kristdemokraterna står tack och lov på sig. De inser att Hanna Nilsson inte fungerar som Hässleholms högsta politiker, och förklarade på fredagseftermiddagen att de lämnar samarbetet eftersom SD vill att Hanna Nilsson ska få fortsätta leda kommunstyrelsen som om inget har hänt.

Hon har agerat osannolikt omdömeslöst och det måste få konsekvenser.

Och nu har Hässleholmspolitiken kastats in i en kris och partierna måste skapa ett nytt styre.

Det enklaste och bästa för alla hade varit om Hanna Nilsson hade tagit ansvar och avgått på måndag morgon istället för att utsiktslöst och självcentrerat greppa ordförandeklubban igen. För Moderaterna och Kristdemokraterna har sagt att förtroendekrisen gäller hennes person och inte det politiska samarbetet partierna emellan. De är alltså öppna för att fortsätta styra kommunen med SD – men utan Hanna Nilsson.

Avgår hon inte måste partierna försöka hitta andra konstellationer. Efter många år utan majoritetsstyre har Hässleholm förlorat fart och initiativ – svagt ledarskap för med sig höga kostnader i form av utebliven utveckling. Men ska man få ihop 31 eller fler av de 61 mandaten i fullmäktige behövs antingen S eller SD och det är inte alldeles enkelt för M och KD att komma överens ideologiskt med Socialdemokraterna.

Lämnar inte Hanna Nilsson självmant snart väntar således svåra politiska förhandlingar. Eller spelar SD högt och hoppas på att M och KD ska ändra sig och acceptera att Hanna Nilsson behåller viktiga maktpositioner? Det vore mycket olyckligt.

Hittills har vi fått beskåda en tragedi. Hur ska den sluta? Klart är i alla fall att de som bor i Hässleholms kommun får betala priset.