Sofia Nerbrand: Hanna Nilsson måste avgå

Hässleholm behöver en politisk ledning som fungerar.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 20 mars 2023 • Uppdaterad 21 mars 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Ingen återvändo. Förtroendet för kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) är för skadat.
Ingen återvändo. Förtroendet för kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) är för skadat.Foto: Simon Rehnström

Förtroendet är förbrukat. Hässleholm kan inte ha en kommunstyrelseordförande som köpslår utanför protokollet med en invånare som ligger i konflikt med kommunen. Att därtill påstå att den egna förvaltningen ljugit inför den domstol, som dömt i kommunens fördel, är en grov anklagelse som kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) inte borde ha vädrat med motparten Oddvar Lönnerkrantz. Vore det så att lögner framförts till rätten måste de oriktiga uppgifterna rättas och ämbetsmännen som är skyldiga tillrättavisas. Men istället spyr Hanna Nilsson galla över både tjänstemännen och politikerkollegor inför utomstående.

Detta är djupt oprofessionellt och oansvarigt.

Att hon även, enligt inspelningen av konversationen med Oddvar Lönnerkrantz, erbjuder honom, och hans fru som står som formell ägare av fastigheten där den omstridda vikingabyn ligger, ett överpris blir extra lök på laxen.

Det har blivit för mycket dåligt omdöme helt enkelt.

Hanna Nilsson borde naturligtvis själv dra slutsatsen att det enda rätta är att avgå. Hon kan inte längre leda kommunen med auktoritet och respekt och hennes koalitionspartners, Moderaterna och Kristdemokraterna, gjorde i fredags klart att de inte kan fortsätta samregera med SD utan att det sker förändringar omgående. Och Sverigedemokraterna har lagt locket på, både på kommunal, regional och nationell nivå.

Hon har ingenting att hålla sig fast vid.

Hanna Nilsson har sjukskrivit sig och Moderaternas Lina Bengtsson håller tillsvidare i ordförandeklubban i kommunstyrelsen. Detta är dock inte hållbart.

”Det är dags för Hanna Nilsson att ta ansvar och avsäga sig sina förtroendeuppdrag i Hässleholms kommun.”

Hanna Nilsson är inte sjuk, utan genomlider en självförvållad skandal. Det är oerhört tufft, men det enda rätta är att ta en time out från sitt uppdrag – eller att avgå. Att använda sjukskrivning är inte rätt.

Hässleholm behöver ett välfungerande politiskt styre – det saknas inte utmaningar och initiativ att ta tag i. Det är dags för Hanna Nilsson att ta ansvar och avsäga sig sina förtroendeuppdrag i Hässleholms kommun.

Om hon kan sitta kvar i partistyrelsen är en intern fråga för henne och hennes partikamrater att avgöra. Men just nu måste hon definitivt anses vara ett sänke både för partiet och för politiker i allmänhet.