Annons

Sofia Nerbrand: Ibn Rushd ska inte ha bidrag

Det muslimska studieförbundet respekterar inte grundläggande individuella rättigheter och sprider antisemitiska konspirationsteorier till barn.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 13 december 2023 • Uppdaterad 14 december 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Festivalgeneral Andreas Hasslert från Ibn Rushd Studieförbund under Eidfestivalen i Folkets park i Malmö. Malmö stad stödjer Ibn Rushds Eidfestival med 600 000 kronor varje år.
Festivalgeneral Andreas Hasslert från Ibn Rushd Studieförbund under Eidfestivalen i Folkets park i Malmö. Malmö stad stödjer Ibn Rushds Eidfestival med 600 000 kronor varje år.Foto: Anna K Eriksson/TT

Äntligen! Bubblan kring landets studieförbund verkar nu spricka. Efter Folkbildningsrådets granskning av det muslimska studieförbundet Ibn Rushd har fler politiker börjat dra öronen åt sig.

Region Skånes borgerliga treklöver valde häromdagen att pausa sina tidigare godkända bidragsutbetalningar till Ibn Rushd. Detsamma har hänt i Helsingborg och Stockholms stad. Utbildningsminister Mats Persson (L) kallar också upp ledningen för Ibn Rushd till departementet för en uppsträckning

Annons

Orsaken är Folkbildningsrådets kritik mot att Ibn Rushd har undervisat för små barn att barnaga är acceptabelt, att homosexualitet är en synd samt att stöld bör straffas med stympning eller dödsstraff. Ibn Rushd ska också ha använt antisemitiska konspirationsteorier.

Förbundet respekterar alltså inte grundläggande individuella fri- och rättigheter och har kopplingar till det islamistiska Muslimska Brödraskapet. Självfallet ska inte skattebetalarna hålla organisationer som har en icke-demokratisk värdegrund under armarna.

”Självfallet ska inte skattebetalarna hålla organisationer som har en icke-demokratisk värdegrund under armarna.”

Men Ibn Rushd fick förra året sammanlagt omkring 29 miljoner kronor i bidrag från stat, regioner och kommuner. Detta trots att bland andra terrorexperten Magnus Ranstorp och forskaren Sameh Egyptson som tidigare i år disputerade med avhandlingen ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige” har kartlagt och varnat för det farliga och antidemokratiska i Ibn Rushds verksamhet i många år.

Sverigedemokraterna har också länge protesterat mot att ge ekonomiskt stöd till Ibn Rushd. Vid några tillfällen har de tidigare fått med sig en majoritet, som i kultur- och fritidsnämnden i Hässleholm 2019 då M, SD, KD och L gick emot förvaltningens förslag och avslog bidraget.

I februari 2021 beslöt också kultur- och fritidsnämnden i Kristianstad, efter ett initiativärende från Sverigedemokraterna, att undanta Ibn Rushd från kommunala bidrag. Och det är utmärkt att högermajoriteten i Kristianstad fortsatte på samma linje tidigare i höst (Kb/Nsk 20/10). Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet reserverade sig då emot beslutet. Förhoppningsvis tar de intryck av den senaste kritiken.

Det är sorgligt att vänsterpolitiker verkar ha svårare att ta avstånd från muslimska organisationer som inte håller absolut rent från islamism och intolerans. S-ledda Malmö stad beslutade till exempel så sent som häromdagen att bevilja Ibn Rushds Eidfestival 600 000 kronor årligen de kommande tre åren.

Miljonbidragen till det islamistanstrukna Ibn Rushd är emellertid bara toppen på ett isberg. Om den senaste kritiken faktiskt får penningströmmarna från skattebetalarna att sina vore det verkligen på tiden.

Annons
Annons
Annons
Annons