Innovativt idrottsprogram i Osby

Opinion Ekbackeskolan i Osby jobbar sedan ett halvår på ett nytt sätt med sina idrottsprogram. Då tecknades ett avtal med ett företag, B Innovation, som hjälper skolan att arbeta på ett nytt sätt.
Opinion • Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Ekbackeskolan i Osby jobbar sedan ett halvår på ett nytt sätt med sina idrottsprogram. Då tecknades ett avtal med ett företag, B Innovation, som hjälper skolan att arbeta på ett nytt sätt. Det går ut på att jobba med ett helhetsperspektiv på individen och med ökad förståelse kring psykisk och fysisk hälsa. Det väcker intresse från olika håll, bland annat från riksdagsledamöter som varit på besök på skolan.

Riksidrottsförbundets tankar kring en ny syn på träning och tävling går väl i linje med arbetet på Ekbackeskolan. Det är inte tävlingen som ska vara enda fokus för utövaren, man ska också må bra och utvecklas.

Grundarna av B Innovation har en lång erfarenhet som passar in i det nya sättet att arbeta med idrottsutövare. Att stenhårt satsa på elitnivå i tidig ålder är alltså inte längre målet, i stället ser man till individernas behov och förutsättningar. Det finns många intressanta utvecklingsvägar som har med idrott att göra. Förutom att vara idrottare på heltid kan man satsa på att bli tränare eller kanske arbeta vidare med skador och förebyggande arbete. Till sig har skolan knutit elittränare från olika idrotter då ledarskap är ett annat viktigt område inom idrotten.

Politikerna i Osby är med rätta stolta över arbetet som Ekbackeskolan utför. Tankesättet kan rimligen tas tillvara inom andra områden inom kommunen. Helhetssyn och individanpassning bör vara nyckelord för vilken verksamhet som helst, inte minst om unga människor är inblandade.

Med tanke på hur föräldrar ibland kan uppföra sig i samband med idrottsevenemang där deras telningar deltar bör tankesättet spridas även i övriga skolor, inte bara på idrottsprogrammen.

Förhoppningsvis kan arbetet i Osby spridas vidare till andra gymnasier och kommuner, både till idrottsprogram och andra program. Nya tankesätt behövs på fler ställen och politiker behöver uppmuntra detta. Det är de ungas framtid det handlar om.

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.