Annons

Sofia Nerbrand: Jimmie siktar på att bli framtidens Per Albin

Sverigedemokraterna vill överta socialdemokratins makt över tanken. Och S vill återta regeringsmakten tillsammans med C.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 25 juni 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var först ut i talarstolen i Almedalen när politikerveckan startade på tisdagen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var först ut i talarstolen i Almedalen när politikerveckan startade på tisdagen.Foto: Anders Wiklund/TT

När Jimmie Åkesson stod på scenen i Almedalen på tisdagsförmiddagen pratade han som alltid om alla negativa sidor av ”massinvandringen” och gav hela skulden till wokevänstern och socialdemokratin. Sverigevännerna på plats i Visby applåderade också partiledarens lovsång till de undersköna sommarmånaderna med smultronstrån och barndomsminnen. Berättelsen är bekant: Paradiset hotas av en orm och Sverigedemokraterna kan och ska besegra inkräktaren.

Många förfasas av Sverigedemokraternas svartvita narrativ, deras klarspråk och hårda språkbruk. Elever som inte sköter sig ska ”veta hut”, slog SD-ledaren fast och detta påpekade förstås förnumstiga politiska kommentatorer.

Annons

Fast vet ni vad. Lyssna på Socialdemokraternas ordförande Magdalena Andersson när hon håller tal på onsdagen. Hon kommer att skylla alla problem på ”SD-regeringen”, ”marknadsskolan” och resten av ”populisthögern”. Och hon kommer att predika att hon, likt en klok och rättvis sagodrottning, kommer att frälsa oss ifrån det onda.

Socialdemokratin har nämligen under långa tider varit ett med staten och sett till att skolan uppfostrat generationer av goda socialdemokrater. När jag gick i skolan bar lärare ogenerat S-nål på kavajslaget och på konfirmationslägret blev jag varse att även Svenska kyrkan var en mer politisk än religiös röst.

”Sverigevänner!”
”Sverigevänner!”Foto: Anders Wiklund/TT

Men så tappade S makt- och värderingsmonopolet och SD utmanar om att vara den mest sanna ledaren för Sverige. ”Vi leder, de följer”, upprepade Jimmie Åkesson i sitt tal och syftade på att de andra partierna har köpt flera av SD:s ståndpunkter, framför allt den strängare migrationspolitiken.

Och helt följdriktigt i kulturkriget satsar nu SD på skolan, samhällets viktigaste kulturinstitution.

”Vi tänker äga och vinna debatten om skolan. När Sverige går till val 2026 så ska Sverigedemokraterna vara partiet för kunskap och lärande. Sverigedemokraterna ska vara skolpartiet”, lovade Jimmie Åkesson i sitt tal.

Budskapet är alltså att elever som missköter sig ska lära sig att veta hut. Förövare ska lyftas bort från sina offer. Lärare ska få större befogenheter. Och så ska skolan förstatligas.

Det låter faktiskt inte som att SD skulle ha så stora problem att komma överens med Liberalerna, som länge har talat om ordning och reda i skolan och att den behöver styras från huvudstaden. Om nu sakfrågorna skulle komma att bli det viktigaste i svensk politik.

Hoppas kan man ju.

Men som vi alla vet är det sedan länge tyvärr viktigare vem man är emot än vad man är för. Inte minst på grund av berättelserna om de onda och goda.

Därför var det förvånande att Centerpartiets ledare, Muharrem Demirok, som äntrade Almedalsscenen i kvällssolen talade mer om ”varm liberalism” än om SD. Dessutom lade han fram ett förslag om ett obligatoriskt nystartsår för långtidsarbetslösa. Det ska bli lätt att göra rätt, enligt Demirok. Och baserat på marknadsekonomi och empiri ämnar C använda både morot och piska, genom att ge särskild utbildning och möjlighet till egen försörjning – men också sänka bidragen för dem som inte vill delta. Gott så.

Annons

Tal om egen ideologi och sakpolitik alltså. Det är vi inte bortskämda med.

Även Muharrem Demirok talade dock med en svensk flagga på bakgrundsbilden, vilket hade varit politiskt omöjligt på den tiden då Mona Sahlin (S) gjorde gällande att ”Jag tror att det är det som gör att många svenskar är avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker”.

I dag utkämpas propagandakriget om människors syn på svenskhet och deras sätt att agera utifrån ”svenska värderingar”.

Och Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin satt på andra raden, snett bakom Annie Lööf, och lyssnade på Demirok. Som en viskande påminnelse om kampen om regeringsmakten.

Muharrem Demirok (C) talade även han med svenska flaggan i bakgrunden på scenen i Almedalen.
Muharrem Demirok (C) talade även han med svenska flaggan i bakgrunden på scenen i Almedalen.Foto: Anders Wiklund/TT
Annons
Annons
Annons
Annons