GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johan Hammarqvist: Vi kan skatta oss lyckliga för Kastrup

På Arlanda är det kaos. På vår flygplats Kastrup flyter det på.
Johan HammarqvistSkicka e-post
Ledare • Publicerad 3 juli 2022
Johan Hammarqvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Kökaos.
Kökaos.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Medan tidningar, radio och TV fyllts av svarta rubriker kring kaoset på Arlanda flygplats utanför Stockholm har vi skåningar lugnt kunnat sätta oss på tåget eller i bilen och ta oss över Öresundsbron till Köpenhamns flygplats, Kastrup. Den flygplats som är Sydsveriges nav ut i världen. Där har det förvisso kunnat vara lite längre köer än normalt, men långt ifrån den smått absurda situationen på Arlanda.

Människor har kunnat köra till Kastrup utan trafikkaos och man har kunnat kliva av sitt tåg och promenera upp till sin incheckning och vidare genom säkerhetskontrollen. Allt i vanlig ordning, trots att Kastrup hanterar fler passagerare än Arlanda.

För oss skåningar har den usla hanteringen av en återgång till mer normalt resande efter pandemin via Arlanda mest kunnat ses som en kuriositet. Detta eftersom den flygplats vi använder för merparten av vårt utlandsresande oavsett det handlar om jobb- eller semesterresande fungerat som en flygplats ska fungera.

Samtidigt är det naturligtvis pinsamt för Sverige som land att huvudstadens stora flygplats är ett enda kaos. Hela debaclet rörande Arlanda har lett till att såväl Swedavia i egenskap av statlig ägare av Arlanda som ministrar kallats till utfrågning i riksdagens trafikutskott.

”Stockholmsbaserad media, både public service och privata medier, tror att Arlanda är en direkt angelägenhet för alla svenskar.”

Att Arlanda inte fungerar på ett tillfredsställande sätt är en nyhet som ska rapporteras och ansvariga myndigheter och politiker ska nagelfaras. Det går dock inte att komma ifrån att Stockholmsbaserad media, både public service och privata medier, tror att Arlanda är en direkt angelägenhet för alla svenskar. Detta trots att skåningar, blekingar, smålänningar och hallänningar många gånger är helt oberörda av vad som händer och sker på Arlanda. Kastrup är Sydsveriges viktigaste flygplats.

Skulle Kastrup ha samma problem som Arlanda skulle rapporteringen i svensk riksmedia vara ytterst begränsad eftersom det är en dansk flygplats. Detta trots att många svenskar och svenska företag skulle hamna i en knivig sits.

För tyvärr tenderar förståelsen för hur en region som spänner över två länder fungerar inte att vara den bästa vare sig hos politiker eller media baserade i Stockholm. Man kan sura över detta faktum, men det leder knappast till förbättringar. Därför måste skånska politiker, opinionsbildare och företagare med aldrig sinande kraft förklara hur vardagen faktiskt ser ut. Gärna med danskt understöd. Alltifrån de möjligheter som vår gemensamma region erbjuder till de utmaningar som finns när en landsgräns delar en region måste ständigt inpräntas.

Många gånger kan vi skatta oss lyckliga för att vi bor och verkar i Skåne. Just nu lite extra eftersom vi slipper flygplatskaoset på Arlanda.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.