Annons

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Ta betalt för parkeringen

P-avgifter är ett enkelt sätt att fördela parkeringsplatser på marknaden.
Johanna Nylander
Ledare • Publicerad 13 november 2023
Johanna Nylander
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
(Mo)bilapp.
(Mo)bilapp.Foto: Anders Wiklund/TT

Bilen är en fantastisk uppfinning och för många det viktigaste färdmedlet för att transportera sig i vardagen. Att kunna köra till arbetet, skolan och affären är extra viktigt i mindre samhällen med sparsam kollektivtrafik.

Men bilar tar plats. Inte minst när de står stilla. Därför kan parkeringsavgifter i stadskärnor och andra tätbebyggda områden öka tillgängligheten när de känns bökiga och onödiga.

Annons

För att kunna använda bilen på ett rimligt sätt behöver det finnas platser att parkera. Både i närheten av där man bor och har bilen över natten, och dit man åker på dagen. Parkeringsplatser behöver utrymme, och när det inte finns hur mycket plats som helst, är det en resurs som behöver fördelas.

P-avgifter är i grunden ett enkelt sätt att fördela parkeringsplatser på marknaden. Rätt utformade är de dyrare där många vill stå och antalet platser få, och billigare där det finns gott om yta och få bilar. Parkeringar mitt i stan, nära flygplatser där man vill stå länge och andra folkrika samlingspunkter drar ofta i väg i pris, liksom bevakade garage och inhägnade platser där bilen står säkert.

”Bilen är en fantastisk uppfinning.”

Utan reglerad parkering har den som kom först företräde och kan ta upp platsen utan kostnad eller hänsyn till andra. Det skapar problem för alla som inte hittar plats. Det är också rimligt att den som använder ytan för egen del är med och betalar för den, inte minst när man låter bilen stå på kommunal mark.

Hur man parkerar bilen har förändrats det senaste decenniet. Att lägga på mynt i maskinen och lösa ny biljett när tiden börjar gå ut blir allt ovanligare. Mobilapparna är många och kan vara krångliga, men gör det både lättare att förlänga parkeringstiden och se till att man inte betalar för mer tid än man behöver.

Allt fler parkeringshus löser allt med att skanna registreringsnumret. Alla som någon gång fått en parkeringsbot vet hur surt det kan vara, men även om reglerna på många håll fortfarande kan vara otydliga och svårtolkade är det lättare att betala, när man väl har registrerat rätt app i sin mobil.

De bästa parkeringslösningarna i en stad tar hänsyn till både boende och besökare. Boendeparkering i kvarter med få fasta platslösningar ger personer som har behov av bil i vardagen bättre möjligheter att ha den nära. Tidsbegränsade parkeringar till exempel med p-skiva frigör platser för handel och nöjen.

I framtiden kommer självkörande och självparkerande bilar göra parkeringsfrågan överflödig och på sin höjd handla om hur länge det är rimligt att vänta på bilen för att bli upphämtad. Men till dess är parkeringsavgifter det rimligaste och rättvisaste sättet att fördela den begränsade ytan som finns när bilarna är fler än antalet platser.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons