Sofia Nerbrand: Kan käftsmällen vändas till en triumf för C?

Centerpartiets nya ledare Muharrem Demirok behöver stå upp för framtidsoptimism och frihet. Då kan han vinna framgångar och förtroende.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 2 februari 2023 • Uppdaterad 3 februari 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Muharrem Demirok tar över stafettpinnen från Annie Lööf på Centerpartiets extrastämma i Helsingborg.
Muharrem Demirok tar över stafettpinnen från Annie Lööf på Centerpartiets extrastämma i Helsingborg.Foto: Johan Nilsson/TT

Blir det flipp eller flopp med ”Murre” vid rodret? Jag ställer frågan till flera ledarskribenter med olika politisk kulör plus ett antal politiska reportrar när jag gästar Centerpartiets extrastämma på torsdagen i Helsingborg.

Flopp svarar de allra flesta. Magkänslan säger dem att den utmaning som Muharrem Demirok har tagit sig an som ny partiordförande kommer att vara honom övermäktig.

Han börjar onekligen i motvind. När han i höstas presenterades som en av tre kandidater till partiledarposten var han helt okänd för de allra flesta utanför C. Sedan dess har hans två misshandelsdomar, och sena anmälan av dessa, satt sig i de flestas medvetande. Han saknar dessutom erfarenhet av rikspolitik – han kom in i riksdagen i september efter 13 år som kommunalråd i Linköping. Valberedningen framställer honom som omtyckt av alla och en lyssnande person, men Aftonbladet tecknar ett porträtt (1/2) av honom som en icke lyhörd karriärist.

Det återstår att se hur han lyckas axla ledarskapet för Centerpartiet.

Klart är att Muharrem Demirok är en ovanlig centerpartist. Han beskrev sig själv på scenen som en ”förortskille” från Vårby gård. Han växte upp i en familj där de vuxna hade socialistiska värderingar men ingen högre utbildning. Den svenska skolan bidrog starkt till att han valde – och kunde göra – sin livsresa till centerrörelsens yttersta ledning.

Men var står han politiskt?

”Klart är att Muharrem Demirok är en ovanlig centerpartist.”

Hans första sakpolitiska utspel som partiledare blev att Centerpartiet ska göra om skolpengen: kommunerna ska få mer pengar än friskolorna eftersom de bär ett övergripande ansvar för att alla elever ska kunna gå i skolan, lyder hans resonemang. Måtte han dock inte kasta ut barnet med badvattnet och försämra villkoren för friskolor – Centerns nuvarande umgänge till vänster hyser en stark motvilja till vinst, skolföretag och ytterst reella skolval. C borde som landsbygdsvurmande parti snarare titta närmare på varför elever som går i (kommunala) skolor i glesbygd presterar sämre än barn i städerna – inklusive utanförskapsområden.

Under Maud Olofssons och Annie Lööfs partiledarskap har C varit ett tydligt borgerligt och liberalt parti. Men efter att regeringsfrågan kom att överskugga allt annat, alliansen klövs samt att M, KD och L sitter i Rosenbad med stöd av Sverigedemokraterna har Centerpartiets position förändrats radikalt. Dessutom har C tappat väljare runt om i landet och opinionssiffrorna är skrala.

Kan Muharrem Demirok använda väljarnas käftsmäll för att lyfta Centerpartiet?

Han och resten av den nyvalda partiledningen kan utnyttja att spelplanen är förändrad. Men det vill till att de plockar fram ett antal riktigt bra sakpolitiska kort ur rockärmen. Att de ger folk goda skäl till att rösta för C. De kan inte bara vara emot SD och Muharrem Demirok kan inte bara lägga örat mot marken i de egna leden.

Han måste använda sitt nyvunna mandat till att följa sin egen kompass och sprida framtidsoptimism till potentiella väljare. Inte minst under stundande lågkonjunktur.

Mitt stalltips är att det trots allt kan bli flipp om ”Murre” i sann centerpartistisk positiv anda argumenterar för företagsamhet, självbestämmande, skattelättnader och ny grön teknik.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.