Annons

Sofia Nerbrand: Kejsaren är naken i Vita huset

Joe Biden måste lämna presidentposten och lämna över makten till en yngre och mer vital person.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 1 juli 2024 • Uppdaterad 5 juli 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
President Joe Biden har blivit för gammal för att klara en mandatperiod till i Vita huset.
President Joe Biden har blivit för gammal för att klara en mandatperiod till i Vita huset.Foto: Gerald Herbert

Joe Biden behöver kasta in handduken. Både för sin egen och för USA:s skull. De som har sett videoklipp på den amerikanska presidenten under senare tid kan inte vara förvånade över hans genomklappning i debatten mot Donald Trump i torsdags kväll.

Joe Biden har åldrats snabbt, och det är inte så märkligt. Han är drygt 81 år. Det underliga är snarare att han själv och resten av det demokratiska partiet hittills har tuffat på som att ingenting har hänt – och att han dessutom tror sig kunna leda världens viktigaste land i fyra år till, från och med januari nästa år. Vi talar om det mest arbetskrävande och komplexa uppdraget som finns.

Annons

Förutom att styra inrikes- och utrikespolitiken samt att vara överbefälhavare för jordens mäktigaste militär i en orolig tid ska han hantera att synas i och av medier dygnet runt. Det är en nära nog omänsklig uppgift som kräver såväl mental som fysisk styrka. Detta saknar Joe Biden, och ingenting talar för att han kommer att bli yngre och friskare.

Men hans familj och nära medarbetare verkar ”skydda” honom och hävdar att allt är frid och fröjd. Är det för att de själva inte vill förlora sina positioner – eller för att de inte ser till landets bästa? Det är klart att det är både smärtsamt och jobbigt att tala om för äldre personer, som man älskar och ser upp till, att det är dags att sluta köra bil eller att de behöver hemhjälp. Men sådant är livet.

”Att inte vara transparent om presidentens hälsa och förmåga är farligt för den amerikanska demokratin.”

Det finns även fog att ställa frågan vem som egentligen styr i Vita huset. Joe Biden sägs bara jobba aktivt mellan klockan 10 och 16. Att inte vara transparent om presidentens hälsa och förmåga är farligt för den amerikanska demokratin. Konspirationsteorierna är redan många och tilliten till institutionerna eroderar.

Vicepresidenten Kamala Harris har också kommit att bli en slät figur. En del hävdar till och med att hon är ett av skälen till att vissa demokrater inte kräver att Joe Biden kliver av – de vill inte se henne som hans efterträdare. Men det är intressant att New York Times, som självklart stöttar varje demokratisk presidentkandidat, argumenterar för att Joe Biden efter debatten mot Trump behöver stiga åt sidan.

Men ytterst avgör självfallet väljarna Joe Bidens öde. Hela 72 procent av dem anser att han saknar mental och kognitiv förmåga att leda landet, enligt en färsk opinionsundersökning. 49 procent hyser samma uppfattning om Trump.

Är Joe Biden fortfarande förmögen att fatta rationella beslut kommer han att avsäga sig nomineringen för omval före Demokraternas konvent i augusti. Det måste rimligtvis finnas någon annan som kan ta matchen med Donald Trump. För Trump bevisade redan under sin presidenttid att han är högst olämplig för ämbetet – han far ständigt med osanning och lider av megalomani.

Vinner Trump har vi i Europa anledning att dra efter andan. Vår säkerhet vilar på Pax Americana och den riskerar att rämna, samtidigt som det politiska landskapet håller på att ritas om både i kärnvapennationerna Frankrike och Storbritannien denna vecka.

Här hemma i Skåne njuter vi av sommarens ljuva dagar, men världen skälver.

Det är dags för Joe Biden att lämna scenen.
Det är dags för Joe Biden att lämna scenen.Foto: Gerald Herbert
Annons
Annons
Annons
Annons