Annons

Sofia Nerbrand: 32 kronor för en dusch speglar orimliga beslut

Sverige kan inte späka sig igenom energikrisen. Tvärtom krävs offensiva investeringar.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 12 december 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Man kan fånga in koldioxid i stora industrier.
Man kan fånga in koldioxid i stora industrier.Foto: Anders Wiklund/TT

Min tonårige son har fått uppgift i skolan att göra en affisch om något hållbart. Han visar mig en video från UCLA som påminner om att hållbarhet inte bara handlar om miljö och klimat, utan även om ekonomi och jämlikhet. Alla tre perspektiven måste finnas med för att fatta bra beslut. Det blir nämligen helt orimligt när spår av vattensalamandrar (!) förhindrar att Volvo bygger en batterifabrik i Mariestad (SVT 9/9), eller att pensionärer och ensamstående föräldrar med redan knappa marginaler får betala mångdubbelt för mat och värme därför att kärnkraften har lagts ner i förtid.

”Det blir man brutalt påmind om en vecka som denna när det kostar 32 kronor att ta en dusch.”

Det blir man brutalt påmind om en vecka som denna när en dusch kostar 32 kronor, att baka en pizza nära 6 kronor och att köra ett tvättprogram drygt 4 kronor.

Annons

Särskilt i ett land som för bara några år sedan hade ett robust energisystem, 98 procent fossilfria energikällor och låga priser. Men i helgen fick Sverige importera el för att klara försörjningen och på måndagsmorgonen fick man börja elda olja i Karlshamnsverket igen. Vi klarar helt enkelt inte längre av en perfekt storm med älvar som isbeläggs, vindstillhet, mörker, kyla och kärnkraftsreaktorer på reparation.

Energikrisen är allvarlig och kommer att ta många år att lösa: inga nya vindkraftsparker kommer med dagens planering och regler att finnas på plats till havs förrän framåt 2030 och det tar minst sju år att bygga ny kärnkraft. Återstår framför allt vattenkraft, och regeringen pausar nu omprövningen av miljötillstånd i ett år för att undersöka hur man ska kunna skapa en bra balans mellan ekonomi, elproduktion och klimathänsyn. Detta är både klokt och nödvändigt.

”Elektrifieringen av samhället är helt avgörande för en rik framtid.”

Vi lär dock även få se skadliga nödlösningar som fler uppstartade kraftverk som använder gas, olja eller kol för att staga upp vårt lytta energisystem. För det räcker inte med släckt julbelysning och att sova med mössa för att klara den besvärliga situationen. Och framför allt är det helt orimligt att sänka levnadsstandarden och produktionen i Europa.

Sonen bestämmer sig för att presentera fakta om den teknik som nu finns för att fånga in och lagra koldioxid från atmosfären för att trycka tillbaka temperaturökningen på jorden. Den blå regeringen har nyligen beslutat att satsa på just bio-CCS genom ett statligt stöd på hela 36 miljarder kronor mellan 2026 och 2046.

Det har förvisso visat sig att det inte sällan blir mycket dyrt för skattebetalarna – dig och mig – när staten spenderar miljardbelopp på vissa teknikslag. Men givet att det är högst osannolikt att giganter som Kina kommer att dra ner på sin enorma olje- och kolanvändning är det bättre att Sverige bidrar till att skapa förutsättningar för negativa koldioxidutsläpp än att vi sätter oss själva på sparlåga. I synnerhet när vi är betydligt mer energieffektiva och använder mer fossilfria energislag än de allra flesta andra länder.

Det må vara lockade att stoltsera som förebild på klimattoppmöten, men energi- och klimatkriserna är så pass reella och internationella att vi bör använda de metoder och investeringar som ger störst effekt globalt – utan att sätta på oss tagelskjorta.

Här hemma måste vi se till att få bort de tidsödande tillståndsprocesserna och den alltför långtgående miljölagstiftningen som nu hindrar mer kraftproduktion. Elektrifieringen av samhället är helt avgörande för en rik framtid.

Annons
Annons
Annons
Annons