Krisparti kongressar
Till helgen håller Miljöpartiet kongress. Huvudpunkten på kongressen är det valmanifest som partiet ska gå till val på. Det kommer att bli heta debatter om hur konkret manifestet ska vara, till exempel om höjd flygskatt som ungdomsförbundet vill skriva in.
Det är ett parti i djup kris som håller kongress. Sedan senaste valet har hälften av medlemmarna lämnat partiet. Missnöjet med den politik som partiet accepterat i regeringsställning är utbrett.
Det här visar sig nu på ett konkret och för partiet mycket oroande sätt. I mer än 50 av landets kommuner kan inte Miljöpartiet sätta upp en lista till kommunvalet. Det är fler än det 30-tal kommuner där MP saknar mandat i dag men där partiet ändå i de flesta fall hade några kandidater 2014.
Att bli utan representation i 50 kommuner kanske partiet kan stå ut med. Värre är att det påverkar även riksvalkampanjen. I de kommuner där MP saknar kommunlista kommer den lokala valkampanjen sannolikt att om inte helt utebli så föras mycket sparsamt.
I ett krisparti som de senaste två åren pendlat runt fyraprocentspärren i opinionsmätningarna, ibland några tiondelar över fyra procent, lika ofta under spärrgränsen, kan tappade röster i 50 kommuner avgöra riksdagsplatsen.
Särskilt allvarligt är opinionsläget för ett parti som i nästan varje valrörelse förlorat sympatier jämfört med opinionsmätningarna före sommaren. Förra valet fanns förhoppningar inom MP på att bli tredje största parti. Istället klarades med nöd och näppe fjärdeplatsen.
Förslaget till valmanifest är ovanligt lite konkret för att vara Miljöpartiet. Debatten på kongressen kan mycket väl skärpa formuleringarna, vilket kan skapa trovärdighetsproblem för språkrören i valrörelsen, när de både ska försvara regeringskompromisserna och peka ut MP:s krav inför den nya mandatperioden.
Kongressen blir därför spännande – men valnatten blir en rysare för MP.