Anders Gustafsson: Kulturvänstern älskar att hata

Det saknas inte problem att diskutera i Sverige men politikernas klädval är sannerligen inte ett av dem.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 20 januari 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Hur ska man klä sig på ett ishotell?
Hur ska man klä sig på ett ishotell?Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det svenska ordförandeskapet i EU inleddes nyligen i Kiruna. Under dagarna då EU-kommissionen var på plats där presenterade gruvföretaget LKAB tillsammans med regeringen en världsnyhet: i det norrländska urberget har man funnit Europas största fyndighet av sällsynta jordartsmetaller.

Det rör sig om metaller som är avgörande i den gröna omställningen och som kan göra EU oberoende av import från diktaturen Kina, vilken i dag i stort kontrollerar både utvinningen och raffineringen av dessa.

Det var dock inte jättefyndigheten som fick det att tända till hos vissa tongivande skribenter. Nej, det var i stället statsrådens klädval i samband med besöket på Ishotellet i Jukkasjärvi.

I en drapa från DN:s kulturredaktör Björn Wiman fick vi veta att statsråden såg ut som ”ett tåg med påbyltade knattar på utflykt från förskolan” och att ”kommissionärerna ser ut som om de mönstrat av A E Nordenskiölds skepp Vega efter den kylslagna expeditionen genom Nordostpassagen”.

”Ebba Busch, som Pamela Anderson. Ebba Busch som brud till SD. Ebba Busch som knatte på utflykt från förskolan.”

Aftonbladet skulle givetvis inte vara sämre. I en krönika menade nyhetsredaktören Ida Söderberg att Ulf Kristersson och Ebba Busch såg ut ”som de är redo för polarexpedition. Och ja! Det ser så fånigt ut”.

I båda fallen fanns krystade analyser om vad klädvalen ”avslöjade”, ett lätt genomskinligt sätt att försöka släta över fnissandet och hånskratten.

Snart fick vi dock veta att ”de svarta plaggen som bland andra Ulf Kristersson och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson bar är sådana som anläggningen lånar ut till besökare” (Aftonbladet 13/1). Där kanske fnissandet fastnade i halsen?

För Ebba Buschs del är den långt ifrån första gången folk i den så kallade medieeliten gör sig lustiga över hennes klädval. Nej, det börjar allt mer framträda som en egen genre inom svensk journalistik.

När hon bar en vit klänning i en partiledardebatt menade en kulturjournalist att Ebba Busch stod brud till SD (BT 4/5 2021). I somras när samma partiledare i kampanjade i Tylösand iklädd ett rött linne korade DN-journalisten Kristofer Ahlström henne till ”Sveriges Pamela Anderson” – den kanadensisk-amerikanska glamourmodellen och skådespelerskan (DN 16/8 2022).

Ebba Busch, som Pamela Anderson. Ebba Busch som brud till SD. Ebba Busch som knatte på utflykt från förskolan.

I debatten ska det vara tufft, javisst. Politik är på allvar och politikernas beslut påverkar människors liv i allra högsta grad. Men det är stor skillnad mellan att angripa idéer och att angripa person. Mest nedslående är att personer som är väl etablerade och respekterade i offentligheten nedlåter sig till vuxenmobbning.

Det saknas inte problem att diskutera i Sverige men politikernas klädval är sannerligen inte ett av dem.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.