GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Linnea Hylén: Kvinnor vill bli tagna på allvar – inte kvoterade

EU-parlamentet har röstat för könskvotering till styrelser i europeiska börsbolag. Men kvotering är knappast ett botemedel mot ojämställdhet.
Linnea Hylén
Ledare • Publicerad 25 november 2022
Linnea Hylén
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) möter media efter pressträff om oppositionspartiernas skuggbudgetar.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) möter media efter pressträff om oppositionspartiernas skuggbudgetar.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Går det att lagstifta fram ett jämställt näringsliv? Det anser EU som nu röstat igenom kvoteringskrav i bolagsstyrelser. Vägen dit har varit krokig och långt ifrån självklar. Redan 2012 föreslog EU-kommissionen ett krav om minst 40 procent av varje kön i de största bolagsstyrelserna. Frankrike, som under året varit ordförandeland i EU, har särskilt drivit på för ett kvoteringskrav i bolagsstyrelserna. Förslaget har tidigare stött på patrull, inte minst från Sverige och Tyskland.

Tyskland har under merparten av de senaste tio åren styrts av kristdemokratiska CDU, som sagt nej till ett kvoteringskrav. Den tyska inställningen svängde först med den nya socialdemokratiska regeringen i Berlin. Den som är intresserad av EU-politik vet att reformer förr eller senare genomförs om Frankrike och Tyskland har bestämt sig för det.

I veckan kom därför beskedet att Europaparlamentet godkänt det omförhandlade lagförslaget. Kvoteringskravet ska ”bara” gälla börsnoterade bolag med mer än 250 anställda. Kruxet i det hela är att den slutgiltiga lagen har urvattnats på fler än en front. Lagen kommer inte heller omfatta alla länder. De länder som redan har liknande lagstiftning eller redan har en god jämställdhetsutveckling undantas från lagen, exempelvis Sverige.

De länder som varit motståndare till förslaget, förutom Sverige, är Polen och Ungern – två länder som inte utmärker sig för sitt ledarskap inom jämställdhet. Tvärtom har utvecklingen för kvinnor och mänskliga rättigheter i dessa länder gått åt helt fel håll under många år. Senast i juli 2026 ska lagen vara implementerad och om bolagen inte uppfyller kraven har medlemslandet själv ansvaret att avgöra påföljder.

Det är osannolikt att Polen och Ungern inför skarpa påföljder till en lag de från början är emot. Visserligen väntar påföljder mot länder som inte implementerar systemet till fullo, men det är ingen hemlighet att både Polen och Ungern väljer att bortse från en hel del andra krav från Bryssel.

”Det går inte att bortse ifrån att kvinnor framöver kommer att väljas in i styrelser på grund av sitt kön – inte för att de är bäst lämpade för jobbet.”

Förutom de uppenbara bristerna finns det ett starkt symbolvärde med lagen. EU prioriterar kvinnors möjligheter att lyckas inom näringslivet, vilket i grunden är positivt. Tyvärr sker det inte genom att låta kvinnor få verktygen att lyckas på egen hand.

Kvoteringen kommer att leda till att fler kvinnor når toppositioner snabbare, men det kommer med ett pris – att fler män återigen kan börja ifrågasätta kvinnors meriter. Det går inte att bortse ifrån att kvinnor framöver kommer att väljas in i styrelser på grund av sitt kön – inte för att de är bäst lämpade för jobbet. På vilket sätt kommer bilden av kvinnliga kollegor bli bättre om man har anledning att tro att kollegan blivit inkvoterad?

Kvoteringskravet blir olyckligtvis mer av en klapp på axeln till de redan övertygade, än en gamechanger för kvinnors karriärer. Fler kvinnor kommer nu ta plats i styrelserummen, men grundproblemet återstår – kvinnor måste fortsatt bevisa sin kompetens för att bli tagna på allvar. Möjligen ännu mer.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.