Annons

Emma Jaenson: Läkare ska inte upprätthålla hedersvåldet

Läkare som utför oskuldsoperationer bör bli av med sin legitimation och straffas.
Emma JaensonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 2 november 2022
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Hedersutsatta flickor tvingas gå till kirurger för att skära upp underlivet i hederns namn.
Hedersutsatta flickor tvingas gå till kirurger för att skära upp underlivet i hederns namn.Foto: Pontus Lundahl/TT

I SVT berättar ”Duaa”, som tvingades till oskuldskontroll av sina föräldrar när hon var 16, att hon önskar att läkaren inte hade lierat sig med föräldrarna. Varför stod han inte på hennes sida? I stället hjälpte läkaren till att planera en så kallad ”oskuldsoperation” för att skapa en blödning i underlivet under sex.

I en granskning som SVT genomfört med hjälp av dold kamera, erbjöd fem svenska kliniker oskuldsoperationer. En plastikkirurg argumenterar för att ”de är vuxna kvinnor, och de tar sina egna beslut”. Andra anser att flickorna kan utsättas för ännu mer våld om de inte får operationerna. Ytterligare en föreslår att kvinnan bör lägga in kycklinglever i underlivet så att det kommer ut ”vätska som innehåller blod”.

”Det är mycket svårt att förstå hur föräldrar kan utsätta sina döttrar för detta.”
Annons

Detta handlar alltså om hedersutsatta flickor som går till, eller tvingas träffa, kirurger för att skära upp underlivet i hederns namn.

Men i stället för att larma, ställer sig läkarna på förtryckarnas sida. Varför ger inte läkarna råd om vart flickan kan vända sig? Varför skickar de inte en orosanmälan till socialtjänsten om flickan är under 18 år? Det är det normala förfarandet om ett barn misstänks bli utsatt för övergrepp eller våld av sina föräldrar. Eller varför inte kontakta polisen? Om någon fruktar för sitt liv torde det vara det rimliga att göra.

Det är mycket svårt att förstå hur föräldrar kan utsätta sina döttrar för detta. Varför polisanmäler inte läkarna föräldrarna?

Nej, i stället sanktionerar och upprätthåller vissa läkare hederskulturens oskuldsnorm. Man kan fundera över vilka konsekvenser det har på lång sikt, att utbildad sjukvårdspersonal legitimerar de här övergreppen på flickor.

Oskuldsoperationer vilar dessutom på helt ovetenskaplig grund. Det finns inga belägg för att mödomshinnan finns. Att genomföra operationer för något som en patient tror är sant, trots noll evidens, är mycket tveksamt.

Man kan även fråga sig vad som är den principiella skillnaden mellan oskuldsoperationer och könsstympning. I delar av Afrika och Asien skär man bort stora delar av flickans yttre könsorgan, som en förutsättning för att flickan ska kunna gifta sig. I hedersvåldets Sverige syr man ihop kvinnans underliv för att hon ska bli ”ren” för en man inför giftermål.

De fyra samarbetspartierna i regeringen har dock sagt att oskuldsoperationerna ska förbjudas. Det pågår dessutom just nu en statlig utredning som ska komma med förslag på ny lagstiftning.

De läkare som utför operationerna bör inte ha med patienter att göra. De ska bli av med sin läkarlegitimation. Att utföra oskuldsoperationer måste bli straffbart.

Det enda rimliga är nolltolerans mot den här oerhörda kränkningen av kvinnor.

Annons
Annons
Annons
Annons