Annons

Sofia Nerbrand: Låt Åhus Seasides veranda stå kvar

Stelbenta regler kan inte få stå i vägen för en plats där människor kan njuta av utsikten utan att blåsa bort.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 november 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Åhus Seaside.Svartbygge eller förtjänstfull veranda?
Åhus Seaside.Svartbygge eller förtjänstfull veranda?Foto: Mikael Persson

Vi är många som har beundrat och fotograferat den vackra tallen på stranden. Delat bilderna på sociala medier och har satt Åhus på många flers mentala karta.

Man kan också betrakta den på ett stenkasts avstånd, inne från Åhus Seaside. Smuttande på en kopp kaffe eller sippande på en drink. Bakom stora glasrutor, som skyddar en mot vinden.

Annons

Snart kan det vara slut med det. Den stora inglasade verandan – det är svårt att kalla det för en pergola som hotellägarna försöker göra – saknar bygglov och kommunen kräver att lameller och glaspartier måste tas bort helt.

”Vi bedömer att det inte kan vara bygglovsbefriat och att det heller inte går att bevilja i efterhand”, slår Marie-Louise Gustafsson, avdelningschef på kommunens bygglovsavdelning, fast.

Det är mycket synd.

Stranden är vid och bred. Den inglasade serveringen kan näppeligen sägas störa naturen eller omgivningen så mycket att den måste rivas. Den relativt nya konferens- och spaanläggningen är viktig för Åhusborna, men också för att få fler besökare till orten.

”Det här är ett fall där man kan fundera på baksidorna av stelbent byråkrati.”

Det här är ett fall där man kan fundera på baksidorna av stelbent byråkrati. Regler är förvisso till för att följas, men när fokus enkom handlar om att vara lojal med processer, snarare än utfall, behöver någon ropa att tjänstemannabeslutet är naket.

Man får inte ta sig friheter på andras bekostnad, men om man skapar något som ger mervärde till alla borde politikerna kunna hitta en lösning som gör att verandan kan vara kvar.

Det är en försvårande omständighet att den inglasade delen av anläggningen står på så kallad prickmark. Men handen på hjärtat: I ett gles befolkat land, med en strandlinje längs med havet som är drygt 11 000 kilometer, så borde inte dessa 200 kvadratmeter inomhusservering vara omöjliga att behålla.

Och om det är lagvidrigt måste den politiska ledningen i Kristianstads kommun ligga på sina partivänner i regeringen så att de luckrar upp strandskyddet och andra hinder för att bygga nära vattnet.

Vi lever i ett land med en total strandlinje på mer än 426 000 kilometer, mycket tack vare våra 270 000 öar. Klart att fler borde kunna få bo, eller besöka etablissemang, med utsikt över vatten. Det är också mörkt och kallt stora delar av året. Kan man förlänga säsongen och göra det möjligt för fler att njuta av strandutsikten utan att blåsa bort vore det välkommet.

Tallen på stranden i Åhus.
Tallen på stranden i Åhus.Foto: Tall vid Kantarellen, Åhus
Annons
Annons
Annons
Annons