Lööf vänder blad
Centerpartiet gjorde sitt bästa val på trettio år. I partiets eftervalsanalys konstateras att det sannolikt gått ännu bättre om inte regeringsfrågan skapat osäkerhet. Analyser gör gällande att väljarförlusten i valrörelsens slutskede, i jämförelse med hur man legat i opinionen tidigare i valrörelsen, berodde på regeringsbildningsfrågan.
En intressant slutsats är att partiets väljarbas huvudsakligen består av unga, kvinnor och högutbildade. Det för med sig nya förväntningar på partiet framöver. Partisekreteraren Michael Arthursson menar att partiet tror att det dessutom skett ytterligare förskjutningar sedan valdagen.
Prognosen att valet skulle handla om värderingar visade sig ha stämt. Där har Centerpartiet också lyckats med att positionera sig som ett principfast val.
Centerpartiet gör också bedömningen att de gått framåt på grund av fokus på, och förtroende för, partiledaren. Det är en blandad välsignelse: om Lööf bär partiets framgångar på sina axlar skapar det ett vaccum om hon avgår, eller om väljarnas förtroende för henne av någon anledning sjunker. Det är dock partiet väl medvetna om, att döma av analysen. Det hade dessutom varit korkat att inte dra nytta av det höga förtroendet för Lööf för att locka väljare.
Centerpartiet är efter valet med och styr i 201 av 290 kommuner och 19 av 21 regioner och sitter därmed i flest styrande koalitioner. Det blir intressant att se om det gynnar dem: det är inte alltid en opinionsmässig fördel att leda och tvingas ta svåra beslut.
Att C har en såpass rörlig väljarbas som framkommer i analysen är både en möjlighet och en utmaning. Två av tre väljare valde C för första gången. Det innebär nästan obegränsade möjligheter att locka nya väljare till nästa runda, eftersom de lärt hur de ska gå tillväga. Det innebär också att de nya rekryterna kan välja att dra tillbaka sitt stöd lika snabbt som de gav det i den förra valrörelsen.Martina Jarminder