Annons

Sofia Nerbrand: Måtte Jessika Roswall göra större avtryck i Bryssel

Regeringens mesta byråkrat blir Sveriges nästa EU-kommissionär.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 8 juli 2024 • Uppdaterad 8 juli 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Jessika Roswall (M) föreslås som ny EU-kommissionär.
Jessika Roswall (M) föreslås som ny EU-kommissionär.Foto: Mikaela Landeström/TT

Jessika Roswall blir svensk kommissionär i Bryssel. Det är en mycket inflytelserik position – kommissionen utarbetar och lägger förslag till mängder av EU-beslut som står över svensk lag.

Jessika Roswall kommer alltså att bli en av de mäktigaste svenskarna. Hur inflytelserik hon blir, beror på vilken portfölj hon får. Liberalen Cecilia Malmström hade ansvar för riktigt tunga områden som migration och handel. Den nuvarande kommissionären, Ylva Johansson (S), har berett frågor som rör invandring och EU:s inre säkerhet.

Annons

Ulf Kristersson har tidigare avfärdat Ursula von der Leyens önskan om att nominera både en man och kvinna för att hon enklare skulle få ihop en jämställd kommission. Det gjorde han rätt i. Dels för att Sverige har rätt att välja sin representant, dels för att det ska vara rätt person utifrån kompetens och ingenting annat.

Men på ett sätt var urvalet begränsat. Efter 28 år i EU har Sverige fortfarande inte haft en moderat på posten som kommissionär – trots att Fredrik Reinfeldt (M) var statsminister i åtta år. Nu tog Ulf Kristersson chansen att lyfta fram sin partikamrat: Jessika Roswall. Ytterligare en kvinna alltså – Sverige har hittills bara skickat kvinnor till EU-kommissionen.

De har alla haft regeringserfarenhet, och i de flesta fall haft en tydligare tjänstemannastil än profilerat sig som polemiska politiker. Jessika Roswall sällar sig till denna skara: hon tillhör regeringens mest okända medlemmar. Förhoppningsvis kan hon göra större avtryck i EU.

Europa har onekligen stora utmaningar framöver. Inte minst att säkra freden, handeln och välståndet. Vi kan inte ta dem för givna.

Annons
Annons
Annons
Annons