GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Emma Jaenson: Med Morgan Johansson vid rodret förblir Sverige ett stöldparadis

Ligor som stjäl båtmotorer, bildelar och byggmaskiner – och nu även diesel – reser fortsatt in och ut ur landet via hamnar i Skåne och Blekinge.
Emma JaensonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 21 juni 2022 • Uppdaterad 22 juni 2022
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Det är inte första gången justitieminister Morgan Johansson (S) skjuter ifrån sig ansvar.
Det är inte första gången justitieminister Morgan Johansson (S) skjuter ifrån sig ansvar.Foto: Henrik Montgomery/TT

Under januari till april i år anmäldes 1 610 dieselstölder, vilket är en ökning med 126 procent jämfört med samma period förra året (SR 20/6). I takt med att sossepriserna – det vill säga de högsta dieselpriserna i Europa – har skjutit i höjden, har allt färre velat betala för sig. Istället stjäls nu diesel i stor skala.

Åkerier, maskinentreprenörer och skogsnäringen drabbas särskilt hårt. Internationella stöldligor åker längs E 4, E 22 och E 20 för att smidigt kunna frakta stöldgodset ut ur landet.

”Vi har lyckats identifiera ett antal individer [...] och dem har vi kunnat koppla till internationella brottsnätverk”, konstaterar en analytiker på Polisregion Öst. Ligorna kan vara här för annan typ av brottslighet, men känner inte för att tanka. De slår exempelvis hål på tanken och vid flera tillfällen har det stulits flera kubik som sannolikt använts till att tanka utländska bilar.

Vad säger då vår högst ansvarige justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)? Jo, ”De här företagen tjänar väl ändå en hel del pengar. Man har ju ett eget ansvar också i att medverka till att man skyddar sin egendom. Man kan inte bara lägga över allting på att Polisen ska lösa alla problem” (SR 20/6).

Självklart har alla ett eget ansvar. Men kanske bör även en del ansvar falla på den minister som har det yttersta ansvaret för att motverka att utländska ligor kan frakta stöldgods fritt över Sveriges gräns?

”Det sista man borde göra är att rösta på det regeringsparti som inte bara möjliggjort problemen, utan dessutom förvärrat dem.”

Det är inte första gången Morgan Johansson skjuter ifrån sig ansvar. I en intervju om den grova brottsligheten (SVT 31/5) säger han att kommunerna måste ta mer ansvar för gängbrottsligheten: “Kommunerna behöver svara upp till de satsningar som staten gör”. De gick med ett överskott förra året och ”då tycker jag att man kan kräva att kommunerna gör de satsningar som behövs på skola, socialtjänst och fritidsverksamhet”.

Är det inte företagens ansvar, är det kommunernas. Ja, det är åtminstone inte vår justitieministers ansvar att se till att Sverige är tryggt och fritt från stöldligor och gängkriminella.

Trots åratal av uppmärksamhet kring frågan, debatter, kritik riktad mot regeringen och justitieministern och frustrerad polis- och tullpersonal har det inte blivit bättre. Och de som drabbats hårdast är boende på landsbygden. Stöldligor som stjäl båtmotorer, bildelar och byggmaskiner reser fortsatt in och ut ur landet via hamnar i till exempel Karlshamn och Trelleborg. Förra året smugglades det ut stöldgods för ett värde av hela 1,5 miljarder kronor.

Lagen som infördes förra året, som gav Tullverket ökade befogenheter att ingripa när de upptäckte att stöldgods var på väg ut ur Sverige, är dessvärre tandlös. Befogenheterna gör ingen skillnad. Tullens prio är att skydda Sverige från illegal trafik in i landet. De har inte i uppdrag att aktivt leta stöldgods – det är Polisens ansvar (SVT 16 juni). Därför fortsätter stöldgodset, i princip obehindrat, att skeppas ut ur Sverige. Och bönder, båtägare och åkerinäringen tvingas förtvivlat se på medan kriminella åker på stöldturné genom Sverige.

Frågan är vad man ska göra, när justitieministern skjuter ifrån sig ansvar och förhalar åtgärder? Som är passiv och slirar på sanningen. Vad kan du som privatperson göra? Ja, det sista borde vara att rösta på det regeringsparti som inte bara möjliggjort problemen, utan dessutom förvärrat dem.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.