Annons

Minska på slentrianflygandet

Publicerad 8 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Flyget är en stor utsläppsbov. Men det moderna samhället klarar sig inte utan att ha tillgång till flyg. Däremot bör flygande inte ske slentrianmässigt.

Klimatstudenter i Lund har uppmärksammat hur det egna universitetets resemönster ser ut. 2017 stod flygresor för 94 procent av de transportrelaterade koldioxidutsläppen Sedan dess har flygandet minskat marginellt fram till pandemin bröt ut när flygresande generellt avråds.

Annons

Forskare kan behöva ta flyget för resor utomlands, framförallt till länder utanför Europa. Till Europeiska länder går det att ta tåg om resdagarna ökar på. Därför krävs det starka skäl för att motivera flygresor inom Europa.

Lunds universitet och andra institutioner inom högre utbildning bör föregå med gott exempel. Minskade klimatutsläpp är inte något som bara skall förväntas av andra aktörer.

Men vårt södra universitet är inte ensam syndare. Malmö stad har utmärkt sig i negativ mening för sitt omfattande flygresande där ofta Stockholm är resmålet. Häromåret redovisades att tjänstemän och politiker i Malmö flög till Stockholm motsvarande 37 varv runt joden. Ibland kan det vara motiverat att ta flyget men idag finns det utmärkta tågförbindelser, och ofta kan det vara värt att ta en övernattning för att undvika det lutförorenande flyget.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons