Moderat kursändring
När Moderaternas samling av kommun- och landstingspolitiker i Karlstad inleddes presenterade Ulf Kristersson en ny logga – utan ”nya”. Därmed bekräftas den utveckling som varit sedan Fredrik Reinfeldt avgick direkt efter valet 2014. Den liberala inriktningen med ambitionen att bli ett parti för alla backas till att bli ett tydligt högerparti i Gösta Bohmans anda.
Ulf Kristersson inte bara lanserades den nya logotypen, vilket ställer till med problem när det sker mitt i EU-valrörelsen med allt material som redan beställts med den gamla loggan. I sitt tal hyllade han också gamla partiledare. Fredrik Reinfeldt fick ett erkännande som den mest framgångsrike statsministern i moderaternas historia, men det var Gösta Bohman som framhölls som den stora förebilden. Hans högerlinje som kompletterades med liberala inslag, och hans partiegoism, utan sidoblickar på vad andra partier kunde gå med på, ses nu som en framgångsväg för Moderaterna efter nästan 15 år i allians med tre andra partier.
När Gösta Bohman valdes till partiledare 1970 hade Moderaterna just bytt namn från Högerpartiet. M var ett litet parti. Både Centerpartiet och Folkpartiet blev klart större i valet 1970 och Centerpartiet växte sig än mer dominerande i det kommande valet. Men under Gösta Bohmans partiledartid vände det för M som redan 1979, efter att trepartiregeringen spruckit på kärnkraftsfrågan, blev större än C och L och sedan har behållit positionen som största parti till höger om S.
Om strategin att bara se till det egna partiets bästa och driva den egna politiken är riktig nu, 40 år senare, är mer tveksamt. Nu har Ulf Kristersson ett ganska stort KD och en stort SD till höger om sitt eget parti. Hittills har han inte velat samarbeta med SD. Den frågeställningen gav han ingen antydan till svar på i går, och partiet är internt delat i frågan.
Tydligare besked om M:s kursändring behövs om väljarna ska veta vad de röstar på i nästa riksdagsval.