Johan Hammarqvist: Muharrem Demirok är en produkt av det nya Centerpartiet
Av de tre partiledarkandidaterna som Centerpartiets valberedning initialt vaskade fram var det två som hade en historiskt mer klassisk centerbakgrund och så var det en med en ovanligare bakgrund. Många trodde nog därmed att det skulle vara Elisabeth Thand Ringqvist eller Daniel Bäckström som skulle föreslås som ny partiledare när allt kom omkring. Så blev det inte. Till ny ordförande för Centerpartiet förordar valberedningen Muharrem Demirok, en 46-årig riksdagsledamot från Linköping som fram tills nyligen var kommunalråd där.
Muharrem Demirok växte upp i en av Stockholms utsatta södra förorter med en turkisk pappa och svensk mamma. Han har alltså inte den klassiska centerbakgrunden som Elisabeth Thand Ringqvist, uppvuxen i Jämtland, och värmlänningen Daniel Bäckström. På så sätt blir Muharrem Demirok en spegling av Centerpartiets utveckling under de senaste 20 åren.
Bort från tankegångarna om att människor enbart röstar utifrån geografisk hemvist till att man röstar mer baserat på värderingar och förtroende för ett partis företrädare och då i störst utsträckning partiledaren. Då kan ett parti vara starkt både på landsbygden och i städerna utan att det för den skull är ett motsatsförhållande. Detta motsatsförhållande var dock utpräglat i Centerpartiet så sent som på 1990-talet. På så sätt har Centerpartiet länge varit unikt – för det är ingen som skulle få för sig att säga att andra partier enbart är för en viss del av landet. Inte ens Miljöpartiet, vars politik i stora stycken utgår från storstädernas förhållanden.
Den föreslagne partiledaren lyfte två politikområden på onsdagens pressträff där han vill se att Centerpartiet flyttar fram sina positioner och tar mer plats i debatten: skolfrågor samt trygghetsfrågor med alltifrån bekämpningen av kriminella gäng till förebyggande arbete. Om det är ett vinnande koncept återstår att se. Till sist avgörs framgången av vilka förslag och lösningar som levereras. Muharrem Demirok, med en uppväxt i tuff miljö där skolan inte alltid av omgivningen sågs som viktig, har säkerligen egen erfarenhet att använda, både sakpolitiskt och kommunikativt.
”Det är inte någon lätt uppgift Muharrem Demirok tar sig an när han väljs till partiledare i Helsingborg den 2 februari.”
Partiledare har stor betydelse för sina partier. De kan vara antingen flöten eller sänken. Partiledare kan bedyra att det handlar om ett lagarbete, vilket Muharrem Demirok också underströk när den nya föreslagna partiledningen presenterades. Men att partiledaren eller en stark lokal frontfigur är avgörande står utom allt tvivel. Kommunalråden Patric Åberg (M) i Östra Göinge och Niklas Larsson (C) i Osby är två lokala exempel på detta.
Med detta sagt är det i Centerpartiets fall viktigt att inte tro att de problem som ledde till att partiet tappade väljarstöd i senaste valet – efter att 2018 gjort sitt bästa val på 30 år – enbart har med partiordföranden att göra. Det pågående valanalysarbetet måste i sina slutsatser vara brutalt uppriktigt för att kunna ge Muharrem Demirok bästa möjliga förutsättningar att navigera i ett svårt politiskt landskap för Centerpartiet.
Som ett liberalt mittenparti kläms Centerpartiet mellan övriga borgerliga partier och SD å ena sidan och de rödgröna å den andra. Att de två liberala partierna i riksdagen tillsammans samlar under tio procent av väljarstödet ger inte heller någon styrkeposition att utgå från.
Summan av kardemumman är att det inte är någon lätt uppgift Muharrem Demirok tar sig an när han väljs till partiledare i Helsingborg den 2 februari.