Okända regionpolitiker
Skåningarna känner inte sina regionpolitiker. Det är ingen nyhet men framgår tydligt i årets (gjord 2015) SOM-rapport från Skåne som publicerats nu.
Det är inte unikt för skåningarna. Regionpolitiker är de minst kända politikerna i hela landet. Så har det varit i alla de SOM-undersökningar som gjorts, både i Skåne, i Västra Götaland och de riksomfattande.
Den ende skånske regionpolitiker som kan sägas vara känd är regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon, som 35 procent säger sig känna till. Ingen annan kommer över 20 procent i kändisskap. Så har det varit också i de fem tidigare undersökningarna. Ingen har kommit högre än att runt 30 procent av skåningarna känt till dem.
Det som är lite förvånande är att Anders Åkesson (MP) också är okänd trots flera mandatperioder i regionledningen. Han är till och med mindre känd bland sina egna sympatisörer än bland alla.
Skåningarna har också en ganska neutral uppfattning om politikerna är duktiga eller dåliga. ”Balansmåttet”, alltså de som tycker en politiker är bra minskat med de som tycker hen är dålig, ligger för alla runt noll. Den som utmärker sig är SD:s regionråd Patrik Jönsson som ligger på -6. Också V:s Sara Svensson har minustecken i sitt betyg, som V-politikerna brukar ha.
Naturligtvis är politikerna mer populära bland sina egna sympatisörer. Skillnaden är störst för Jönsson.
Även kollektivt är förtroendet för regionpolitikerna svagt. Regionens politiker åtnjuter till och med sämre förtroende än EU-parlamentarikerna. Det kan förstås bero på att så få känner till vilka som är regionpolitiker, för förtroendesiffrorna för olika grupper (yrkesgrupper, politiker etc) verkar ha ett tydligt samband med kunskapen om eller engagemanget för en viss grupp.
Liksom i nästan alla mätningar har skåningarna störst förtroende för sjukvårdens personal. Även barnomsorgspersonalen har mycket höga förtroendesiffror.
Jämfört med Västra Götaland, där också en regional undersökning gjorts, har skåningarna en mer kritisk inställning. Förtroendet för olika yrkesgrupper är generellt något större där än i Skåne
En liten påminnelse om frågeformuleringarnas betydelse kan man få av det faktum att sjukvårdspersonalen sjunkit i förtroende 2015 jämfört med mätningen 2011 av en enda orsak. Tidigare kallades det sjukvårdens personal, nu är formuleringen hälso- och sjukvårdens personal.
Bland de svarande som har egna erfarenheter av exempelvis sjukvården är i allmänhet förtroendet större än bland övriga. Undantaget är akutsjukvården, där många verkar ha fått vänta för länge eller av andra skäl är mindre nöjda.
Inom sjukvården är betyget högt för bemötandet och den medicinska kvaliteten. Däremot är många kritiska till organisationens effektivitet. Troligen är det väntetider och kanske svårigheter att nå fram på telefon som avspeglas i svaren.
De senare resultaten överensstämmer väl med den rapport som kom häromdagen från SKL. Här har alltså regionen något att jobba med för att få mer nöjda patienter – och kanske mer kända politiker i nästa mätning.