Ökat stöd för EU men inte för EU-valet
EU-medborgare känner mer förtroende för unionen nu än på flera decennier. Inte sedan 1983 har stödet varit så här högt, enligt en undersökning av Ipsos-Kantar. Det finns dock en parallell trend som inte borde gå ihop med EU-entusiasmen: ett ökat förtroende för populist och anti-etablissemangspartier.
I snitt 67 procent av de 27 000 tillfrågade EU-medborgarna tyckte att deras land fick fördelar av medlemskapet. Det är en markant ökning sedan 2011, då bottennoteringen låg på 47 procent.
Italienare är mest skeptiska: bara 30 procent tycker att deras röst bli hörd i EU. Det lär vara en av delförklaringarna till att de röstat fram en euroskeptisk, populistisk parlamentsmajoritet.
Stödet för partier utanför etablissemanget var störst bland unga, där 63 procent svarade att de trodde att icke-traditionella politiska partier kunde ha bättre lösningar för framtiden.
Det är bekymmersamt att intresset för att gå och rösta är lågt: bara hälften säger att de intresserar sig för Europavalet och valrörelsen om exakt ett år. Det är en svår nöt att knäcka: hur får man väljarna att inse att förtroende för institutionen hänger på att lämpliga människor väljs in i parlamentet, så EU kan fortsätta bedriva verksamhet på ett seriöst sätt.
Lösningen på det är faktiskt att rösta fram kandidater som baxar EU åt rätt håll.