Anders Gustafsson: Orkar du vända på stenen i ditt eget parti, Magdalena Andersson?
De senaste åren har det talats väldigt mycket om hoten mot demokratin.
Inte sällan har diskussionen rört sig kring likheter mellan vår samtid och det europeiska 1930-talet och om likheter mellan utvecklingen utomlands, som i Ungern, och Sverige.
Mindre akademiska exempel finns dock i diskussionen om hoten mot demokratin.
I måndags beskrev journalisten Oisin Cantwell på Aftonbladet turerna inom Socialdemokraterna i Botkyrka när partiets starka kvinna – Ebba Östlin – nyligen kuppades bort på ett medlemsmöte.
”Bland de 50-tal nya medlemmar som infann sig till mötet i Folkets hus i Hallunda fanns, enligt flera källor inte bara personer som knappt ens kunde svenska och som inte tycktes begripa vad de gjorde där. Dessutom ska män med omfattande kriminalitet i bagaget plötsligt inte bara blivit politiskt aktiva på gräsrotsnivå utan även övertygade socialdemokrater”, skriver Oisin Cantwell.
Bakgrunden till kuppen ska vara en konflikt kring stängningen av tre fritidsgårdar och fyra fritidsklubbar förra året. I samma veva avslutades det lokala samarbetet med ABF, som i 40 år drev denna verksamhet för kommunens ungdomar. Detta, i sin tur, skedde efter en rapport visat att personer med domar för grova brott hade anställts och arbeta med ungdomar, att våldsdåd förekommit, att knark hittats, bidrag ska ha använts på felaktigt sätt, medlemmar i Vårbynätverket ska vistats i lokalerna iklädda skyddsvästar.
”Magdalena Andersson sa tidigare att hon skulle vända på alla stenar i kampen mot gängen – hon anade kanske inte då att en av dessa stenar kan vara hennes eget parti i Botkyrka.”
Intrigen, som Oisin Cantwell tecknar den, ser alltså ut på följande sätt: En kommun med omfattande problem med gängkriminalitet stänger ner ungdomsverksamheter där kriminella figurerar. Som en reaktion strömmar många nya medlemmar till det styrande partiet och dess främsta företrädare kuppas bort från partiets roll som gruppledare.
Låter det osannolikt?
Inte alls. I takt med att de svenska partierna har tappat medlemmar har de blivit lätta byten. Problematiken är mycket större än det nu aktuella exemplet och är på inga sätt reserverat Socialdemokraterna.
I Södertälje har det varnats för att det så kallade kriminella Södertäljenätverket har förgreningar som sträcker sig från springpojkar på stan till föreningsverksamhet och kommunpolitik. Ja, ända upp i riksdagen (Aftonbladet den 16 september 2022).
Och i Södertäljes exempel har det varit Kristdemokraterna som har stått i centrum för debatt, polisrapporter och spekulationer.
Nej, sanningen är nog den att inget parti i Sverige kan anses vara immunt mot företeelsen.
Hur många personer behövs för att ta över ett svenskt parti i en medelstor kommun? 25? 50? 75?
Ja, det varierar självklart beroende på hur stora partier är, men poängen är att det inte krävs mycket mer än en stor släkt för att tillskansa sig ett mycket stort inflytande i ett politiskt parti och därigenom i en hel kommun.
Partierna behöver vara mycket vaksamma på detta.
Socialdemokraterna har nu ett ansvar att grundligt undersöka vad som har hänt i Botkyrka. Magdalena Andersson sa tidigare att hon skulle vända på alla stenar i kampen mot gängen – hon anade kanske inte då att en av dessa stenar kan vara hennes eget parti i Botkyrka.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.