Sofia Nerbrand: Osby och Hässleholm måste bli mer som Gnosjö
Osby störtdyker i Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om företagsklimatet. Osbys betyg sjunker i år mest av alla landets kommuner. Särskilt stort är fallet när det gäller hur företagen upplever tjänstemännens och politikernas attityder till företagande.
Företagen har fått svara på enkäten under januari till mars, en period då tre uppmärksammade företag i Osby lade ner på grund av att de upplevde att kommunens livsmedelskontroller hade blivit allt för nitiska och godtyckliga.
Osby kommun har således en lång väg att vandra för att återupprätta förtroendet bland entreprenörer och investerare. De måste övertyga dem om varför de just ska satsa tid och pengar där.
Detta gäller för övrigt hela nordöstra Skåne: Kristianstad får ett ännu lägre sammanfattande omdöme än Osby – ”icke godtagbart” – trots sin stolta historia som handelsstad. Hässleholm får knappt godkänt, precis som Osby.
Den enda ljuspunkten i vårt hörn är Östra Göinge, där kommunalrådet Patric Åberg (M) framgångsrikt har lyft näringslivsfrågor i många år och därför klättrat högt upp i den nationella rankingen (även om helhetsomdömet faller något i år).
Det värsta är att det dåliga fokuset på företagsklimatet i nordöstra Skåne inte är en nyhet. Osby, Kristianstad och Hässleholm har fått mediokra betyg förut, men uppenbarligen har inte ledningarna där gjort tillräckligt åt saken.
Toppolitikerna hade kunnat göra studiebesök i närliggande Östra Göinge, men också i Landskrona och Staffanstorp där Torkild Strandberg (L) respektive Christian Sonesson (M) har lyckats förbättra företagsklimatet markant.
Men förhoppningsvis gör årets bottennoteringar att de styrande börjar agera. Majoriteten och oppositionen behöver tillsammans slå fast att det överordnade målet är att få kommunen att växa och blomstra. Först därefter kan de diskutera hur mycket skatt invånarna ska betala och hur kommunen ska använda de pengarna.
Det är också avgörande att insatserna är långsiktiga och vidmakthålls även om det blir maktskifte. Annars kommer färre att satsa pengar och energi här.
Det handlar om att underlätta bygglov, korta väntetider och plocka bort onödiga regler. Men framför allt måste inställningen till företag förändras i tjänstemannaledet. Här har kommundirektören en central roll att spela.
”Det borde vara enkelt att enas i kommunhuset om att förbättra företagsklimatet är den enskilt viktigaste frågan.”
Det måste till en genomgripande kulturförändring bland alla medarbetare, oavsett inom vilken förvaltning man jobbar. Förresten, stuprören i organisationen måste bort. Inte ens en näringslivschef i världsklass kan klara biffen själv.
Alla som arbetar i kommunen måste förstå att om de inte bidrar till att skapa bättre förutsättningar för den privata sektorn blir det mindre skatteintäkter – och därmed färre slantar till deras löner.
Den privata sektorn är inte ett särintresse, den skapar välstånd för alla.
Varenda offentliganställd arbetar på invånarnas uppdrag. De är verksamma i servicebranschen – oavsett deras arbetsuppgifter. Varje dag i veckan. När de är på jobbet bör de därför fråga sig: Hur gagnar mitt arbete medborgarna? Och hur kan jag bidra till att fler vill flytta hit och investera? Hur får vi en mer levande och växande bygd?
För klarar inte kommunerna detta kommer nordöstra Skåne att stagnera. Hamna ännu mer på efterkälken än vad vi redan har gjort, både jämfört med resten av landskapet och landet.
Det borde vara enkelt att enas i kommunhuset om att förbättra företagsklimatet är den enskilt viktigaste frågan.