Annons

Övergrepp på års­dag­en

Le­da­re Is­ra­els över­våld mot de pa­le­stins­ka pro­testerna i Gaza för­dömdes av hela världen – utom Trumps USA.
Opinion • Publicerad 16 maj 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
En av många be­grav­ningar i Gaza i går. 	             Foto: TT
En av många be­grav­ningar i Gaza i går. Foto: TT

Tis­dagen ägnades åt be­grav­ningar i Gaza. 59 döds­of­fer för Is­ra­els be­skjut­ning av pa­le­stins­ka de­mon­stranter i Gaza be­gravdes. To­talt un­der de sex vec­kor långa pro­test­ak­tionerna mot den pa­le­stins­ka flyk­ting­si­tua­tionen har över 100 pa­le­sti­ni­er skjutits ihjäl, där­ibland flera barn och minst en jour­nal­ist, trots bara sym­bo­liskt kastade stenar mot den is­ra­e­lis­ka si­dan av gränsen.

Det in­ter­na­tio­nella för­dö­man­det av Is­ra­els vålds­agerande har varit mas­sivt. FN:s män­ni­sko­rätts­kon­tor har be­gärt att död­an­det stoppas och att de an­sva­riga ställs till svars. Men USA har i FN:s sä­ker­hets­råd stoppat krav på en obe­ro­en­de ut­red­ning.

Annons

Amnesty och Hu­man Rights Watch har lik­som EU och många länder för­dömt död­an­det. Men sam­ti­digt med ar­méns skott­loss­ning över gränsen mot Gaza in­vigdes USA:s am­bas­sad i Jerusalem till den is­ra­e­lis­ka rege­ringens gläd­je. Den kor­rup­tions­miss­tänkte pre­mi­är­mi­nis­tern Benjamin Netanyahu tackade pres­i­dent Trump för be­slu­tet att er­känna Jerusalem som Is­ra­els ”eviga, ode­lade hu­vud­stad”.

Där­med syn­lig­gjorde han hur pres­i­dent Trumps be­slut har för­svårat en fram­ti­da freds­upp­gö­rel­se mel­lan Is­ra­el och Pa­le­sti­na. Båda länderna har rim­liga krav på att Jerusalem kan fun­gera som hu­vud­stad i de­ras res­pek­ti­ve stater, och om inte Israel ac­cep­terar att staden delas mel­lan staterna – el­ler för­valtas ge­men­samt – är det otänk­bart med en två­stats­lös­ning.

Ne­tan­ya­hus och den nu­va­ran­de rege­ringens oin­tres­se för och ovil­ja till fred visas ock­så av den mas­siva mi­li­tära in­satsen mot obe­väp­nade pa­le­sti­ni­er på andra si­dan gränsen till Gaza på Is­ra­els 70-års dag.

Den 14 maj 1948 föddes staten Is­ra­el ef­ter att FN be­slutat ge ju­darna det­ta land ef­ter För­in­tel­sen un­der andra världs­kriget. Att det re­dan bodde andra folk i det­ta land be­tydde in­gen­ting. De hade då in­get själv­be­stäm­man­de utan lydde un­der ko­lo­ni­al­makterna Frank­ri­ke och Stor­bri­tan­ni­en.

Nu är det dags att ge även pa­le­sti­ni­erna sitt eget land.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons