Övervakning måste ske med god försiktighet

Opinion Den ständiga insynsavvägningen
Opinion • Publicerad 24 februari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

OPINION

En kvinna anställd på försäkringskassan hade genom sitt uppdrag tillgång till stora register över människor med permanenta funktionshinder som var berättigade till assistansersättning.

I dessa egna register skrev man dessutom i många fall in kränkande omdömen om personerna.

Vårt moderna samhälle med sina register och sin digitalisering har många stora fördelar.

Hon använda dessa uppgifter till egna register som hon sedan sålde till ett assistentbolag som rekryterade henne. Företaget kunde då kontakta dessa människor i försök att rekrytera dem och göra dem till nya kunder.

E-goverment som det kallas när vi medborgare får allt mer kontakt med staten via digitala kanaler, är på kraftig frammarsch och regeringen har ett uttalat mål om att öka det ytterligare.

Samtidigt visar fallet med intrången försäkringskassan på systemets sårbarhet, och på hur känsligt det faktiskt är att allt finns lagrat digitalt, att information kan blir tillgänglig för fel personer.

Man kan inte, generellt, lita på företag och att de alltid kommer göra vad som är rätt. Men lika lite kan man generellt lita på staten och på politiker.

De är inte vare sig bättre eller sämre än privata aktörer, de är bara lika känsliga för korruption och påverkan.

Alltså måste det finnas balans och kontroll, från alla parter, mot alla parter. Särskilt inom så känsliga områden som storskalig registrering och avlyssning av befolkningen.

Hanna Marie Björklund

Max Eskilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.