Positiva lantbrukare

Opinion Det är ljusa tider i det sydsvenska lantbruket. Detta enligt lantbrukarna själva i den årliga Lantbruksbarometern som nyligen presenterades.
Opinion • Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Skörden 2019 var bra i Skåne och Halland. Foto: TT
Skörden 2019 var bra i Skåne och Halland. Foto: TT

Det är ljusa tider i det sydsvenska lantbruket. Detta enligt lantbrukarna själva i den årliga Lantbruksbarometern som nyligen presenterades. Swedbank och Sparbankerna och Ludvig & Co (före detta LRF Konsult) står bakom undersökningen. 2019 var det goda skördar, till skillnad från 2018 då torkan ställde till det för de allra flesta lantbrukare.

Kanske har erfarenheterna från torkan bidragit till att bönderna blivit bättre på att ta höjd för olika extremväder som man numera kan förvänta sig betydligt oftare än förut. Det tror i alla fall de banktjänstemän som var med när Lantbruksbarometern presenterades utanför Tomelilla och som Ystads Allehanda rapporterat om. Kanske har lantbrukarna blivit mer långsiktiga, men samtidigt är det inga andra yrkesgrupper som lever med väderförhållanden så som lantbruket alltid gjort. Därför är det kanske en väl enkel tolkning att just 2018 skulle ha väckt yrkesgruppen. Däremot kan det ligga något i att folk i allmänhet fick upp ögonen för vädrets påverkan på tillgången på mat när alla kunde se med egna ögon vad torkan gjorde med växtligheten.

Barometern delar upp landet i olika regioner och troligen är antalet intervjuade alltför lågt - 1000 personer - för att dra alltför långtgående slutsatser. Men jämfört med 2019 är bönderna i Skåne och Halland i år mest positiva och upplever att de har en bra lönsamhet. Jämfört med 2019 är det en radikal förbättring, då Skåne-Halland låg lägst.

Det är bra att Lantbruksbarometern finns och lyfter lantbrukarnas problem och möjligheter. Coronakrisen gör att människor börjar fundera mer på tillgången till mat och här kan regering och riksdag lyfta Sveriges låga grad av självförsörjning på alltför många råvaror. Sveriges bönder borde gå en ljus framtid till mötes om människor kan förstå böndernas viktiga betydelse, inte bara för att skaffa oss själva maten utan också för att de betyder mycket för landets säkerhet och möjlighet att ha tillgång till allt som behövs även i kristider.

Katarina Erlingson

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.