Radera efter användning

Opinion Det finns allvarliga misstankar om att miljardupphandlingen kring ett digitalt vårdverktyg i Region Skåne inte har gått rätt till.
Opinion • Publicerad 6 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Stefan Löfven testar Vårdexpressen. Foto: TT
Stefan Löfven testar Vårdexpressen. Foto: TT

Det är genant för Region Skåne att man fått avbryta samarbetet med det digitala vårdverktyget ”Vårdexpressen”. Det är än mer bekymmersamt att det finns misstankar om att upphandlingen inte gått rätt till. Stämmer uppgifterna i Uppdrag Granskning, där man menar att upphovsmannen bakom Vårdexpressen, Vårdinnovations VD Damon Tojjar, blivit hjälpt av regionens tjänsteman att vinna upphandlingen krävs självrannsakan och nya rutiner.

Regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson föreslår att man ska befria den berörda tjänstemannen från arbetsuppgifter att göra med upphandling tills ärendet är uträtt, vilket är en god idé.

Det finns såvitt man kan se två problem med regionens handlade: det mest oroande är eventuellt fusk kring upphandlingen och det andra är att man tycks ha haft orimliga förväntningar på Vårdexpressen. Det är begripligt att man från regionens sida blivit intresserad av Vårdexpressen. Om en ”robotläkare” kan sortera patienterna i mer eller mindre brådskande fall skulle det spara tid för personalen. Men redan från början verkar man ha haft en övertro på verktygets förmågor. Det finns allvarliga åkommor med diffusa symptom.

En av regionens chefsläkare, Margareta Eliasson, berättar att det kändes som om det gick ”ganska fort” när Vårdexpressen såldes in och kritiserar frånvaron av underlag för instudering. Givetvis måste man ha faktaunderlag innan man skriver miljardavtal för skattebetalarnas pengar. Frånvaron av dokumentation oroar.

Tjänstemannen som kommunicerat med Damon Tojjar måste svara på frågorna om varför han har tillåtits att redigera i Vårdexpressens interna dokument och varför Tojjar fått tillgång till riktlinjer för upphandlingen långt innan den blivit offentlig. Rubriken ”Radera efter användning” är svår för tjänstemannen att förklara bort. Om förklaringen uteblir har upphandlingen gjorts på felaktigt sätt och skattebetalarnas pengar slösats bort, vilket givetvis är mycket illa. Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.