Annons

Sofia Nerbrand: Roten till det goda

Att regeringen höjer ROT-avdraget är välkommet, men roten till obalanserna på bostadsmarknaden stavas hyresregleringen. Tidöpartierna borde därför tillåta fri hyressättning.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 11 september 2023 • Uppdaterad 12 september 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nästa år blir det billigare att få hemmet städat och renoverat. Regeringen plussar på ROT- och RUT-avdragen så att man kan begära 75 000 kronor för vardera nästa år. Det är goda nyheter.

Arbete är nämligen högt beskattat i Sverige och mycket service som finns i andra jämförbara länder finns inte här. De allra flesta har helt enkelt inte råd att betala för sysslorna när man både ska betala hög skatt på sin egen inkomst och för den man anlitar.

Annons

Det innebär att tjänsterna antingen inte blir utförda alls, eller att vi utför dem själva på vår fritid. Var och en borde inse hur ineffektivt och onödigt det är att en kirurg eller polis tar ledigt för att måla om huset. Det är mycket bättre att de jobbar med det de är bra på och låter professionella hantverkare bygga och reparera.

”Var och en borde inse hur ineffektivt och onödigt det är att en kirurg eller polis tar ledigt för att måla om huset.”

Detsamma gäller städning och andra typer av hushållsnära tjänster. Inte minst underlättar hjälp i hemmet för småbarnsmammor som försöker göra karriär – kvinnor utför fortfarande mer oavlönat hemarbete än män trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Många äldre utnyttjar också RUT-avdraget för att hålla det fint hemma.

RUT-avdraget innefattar även annat än städning: reparera vitvaror, passa barn, snöskottning, trädgårdsarbete, tvätt, möblering, flytta och packa. Under 2021 uppgick de sammanlagda RUT-avdragen till omkring 7 miljarder kronor.

RUT- och ROT-avdragen gör det också mer lukrativt att starta och driva företag i dessa sektorer. De skapar i sin tur arbete till många människor, och bidrar till att invandrare får möjlighet att försörja sig själva.

Att regeringen väljer att lägga en miljard kronor i kommande statsbudget på att höja maxtaket för RUT och ROT beror också på det mer ansträngda konjunkturläget. Antalet påbörjade byggprojekt har gått rakt ner i källaren och många riskerar att förlora sina jobb i byggbranschen. Ett exempel är K-prefab som varslade 25 anställda i Hässleholm och Östra Grevie häromdagen. Och i förra veckan begärdes aktiebolaget Lindbergs Bygg i Vinslöv AB i Önnestad i konkurs.

Regeringen noterar samtidigt att de allra flesta vill bo i villa eller radhus och att det råder skriande bostadsbrist på många håll. Därför stimulerar den även kommuner att låta bygga fler småhus och att kontor ska göras om till bostäder.

Men för att verkligen lösa de stora obalanserna på arbets- och bostadsmarknaderna skulle regeringen behöva plocka bort den skadliga hyresregleringen. Att hyrorna inte får sättas fritt – eller i varje fall friare – är roten till mycket av det onda. Samt att Sverige har otroligt höga skatter på arbete. Så nog har regeringen en hel del städjobb kvar att göra för att få fart på ekonomin.

Annons
Annons
Annons
Annons