Sofia Nerbrand: Ryssland är en terrorstat som måste besegras

Väst behöver sända mer tunga vapen till Ukraina.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 16 januari 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
23-åriga Anastasia Shvetz i Dnipro har förlorat allt i kriget: man, föräldrar, katten och sitt hem.
23-åriga Anastasia Shvetz i Dnipro har förlorat allt i kriget: man, föräldrar, katten och sitt hem.Foto: Instagram

Anastasia Shvetz sitter ovanpå rasmassorna från vad som var hennes hem och trygghet. Bilden på den 23-åriga kvinnan blev viral efter Rysslands terrorbombning av Dnipro i helgen. Hon förlorade sin man i kriget i september och nu är hennes föräldrar borta, liksom katten och bostaden.

Hon skriver själv på Instagram: ”Jag har inga ord, jag har inga känslor, jag känner ingenting förutom en stor tomhet inombords.”

Dödssiffran efter den ryska attacken mot ett flerbostadshus i Dnipro i lördags har stigit till 35, varav minst två är barn.

Precis som Estlands premiärminister Kaja Kallas säger rör det sig om terror.

Ryssland uppfyller alla kriterier för att vara en terrorstat. Regimen finansierar terrorister i andra skurkstater – Iran, Palestina och Syrien – och ägnar sig också åt ren terrorbombning mot civila mål i Ukraina. De lemlästar vanliga människor som äter middag. Dessutom använder Putin samvetslöst hundratusentals unga ryska män som kanonmat.

Det är rent ut sagt fasansfullt.

Men vissa röster i väst har fullständigt tappat det, som till exempel Gudrun Schyman. Hon menar att offret Ukraina ska hitta en förhandlingslösning med förövaren för att få stopp på övergreppen. Feminist? Och med rättvisepatos? Icke.

Hon – liksom alla vi andra – bör istället låta Rysslandskännaren Gudrun Perssons ord sjunka in: Det går inte att leva i fredlig samexistens med Ryssland, eftersom Putin och alla hans anhängare är beredda att offra hundratusentals liv för en huvudlös imperiedröm.

”Vi har inte ett fullskaligt brutalt krig i Europa av en slump. Det pågår därför att Putin vill kriga – och döda många civila.”

Vi har inte ett fullskaligt brutalt krig i Europa av en slump. Det pågår därför att Putin vill kriga – och döda många civila. Mycket talar också för att han planerar för en långvarig konflikt, räknat i år snarare än månader.

Ukraina och väst måste därför vinna över terrorstaten Ryssland på slagfältet. Det är den bistra sanningen.

Av den anledningen måste vi skicka mer tunga vapen till Ukraina. Nato-länder har hittills vägrat att sända stridsflygplan, tanks och långdistansrobotar, eftersom de är rädda för att dras in i ett storkrig. Det borde emellertid nu stå klart för alla att det inte räcker med ekonomiska och tekniska sanktioner gentemot en cynisk diktator som tillhör världens rikaste män.

Att Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak meddelade i förra veckan att de ska sända brittiska stridsvagnar till president Volodymyr Zelenskyj, som har bönat och bett om detta i snart ett år, är mer än välkommet.

Förhoppningsvis följer fler länder efter. Det motvilliga Tyskland borde bidra med stridsvagnen Leopard-2. Sverige med artillerisystemet Archer, som står högst upp på ukrainarnas önskelista till oss. Försvarsmakten bedömer att vi kan avvara 12 av våra 48 pjäser.

Vi måste hjälpa ukrainarna att kasta ut ryssarna från allt ockuperat område, inklusive Krim. Annars kommer björnen i öster inte att sluta riva sina offer, långt utanför sitt eget territorium.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.