Säg ja till ny kärnkraft i Kristianstad
Yimby är mycket bättre än nimby. Alltså att säga ja och inte nej till nya byggprojekt – yes, in my back yard! Annars får vi aldrig några roliga tillskott eller god utveckling.
Men högljudda padelbanor och vindkraftverk brukar ofta leda till protester från människor som bor i närområdet. Därav följer överklaganden och förseningar – och tyvärr ofta bakslag och avslag. De långa tillståndsprocesserna gör att det nu lämnas in väldigt få nya ansökningar för att resa vindkraftverk.
Så kan vi inte ha det.
Såväl kommuner som invånarna i Skåne behöver välkomna inte minst energianläggningar. Vind, sol, vatten – och kärnkraft. För man kan inte bara klaga på de höga elpriserna och på att vi numera måste elda olja i Karlshamnsverket för att ens klara elförsörjningen. Vi kan inte heller förlita oss på att staten tar notan för de höga elräkningarna, utan vi måste alla bidra till att producera mer elektricitet. Här, i södra Sverige.
Ilmar Reepalu (S) pekade på Kristianstad, Ystad och Trelleborg för att bygga ny kärnkraft när han deltog i regionfullmäktiges budgetdebatt på tisdagen. Det är bra att frågorna lyfts och konkretiseras. Det kan inte vara någon annan som löser allt någon annanstans.
Därför var det upplyftande när Kävlinges nya kommunstyrelseordförande, Annsofie Thuresson (M), gick upp i talarstolen och meddelade att styret där arbetar aktivt för att återigen husera reaktorer. Kävlinge tillhör redan de fem svenska kärnkraftskommunerna, eftersom Barsebäck drevs där fram till 2005.
Det är rätta takter. Fler borde säga som Kävlinges politiska ledning: Ja, kom hit! Argumentera för investeringarna och förklara nackdelarna med om ingen bygger nytt. För att säga nej, eller ”inte nu”, är också besked som kan få negativa konsekvenser.
Detta gäller självfallet även vindkraft- och solcellsparker. Skånska kommuner, däribland Östra Göinge och Hässleholm som hittills har varit skeptiska till vindsnurror, behöver bli mer öppna för att bidra till energiförsörjningen.
Men realistiskt behöver Skåne återigen kärnkraft för att klara det framtida energibehovet. Om ett par decennier kommer efterfrågan att vara dubbelt så hög och vi kan inte förlita oss på norra Sverige eller kontinenten – inte minst efter Tysklands nedstängning av kärnkraft. I Norrland är nu också frågan hur de ens ska komma i närheten av att kunna få fram tillräckligt med elektricitet till det fossilfria stål som de ska tillverka där. Och att bygga kablar med tillräcklig överföringskapacitet tar åratal och hundratals miljarder kronor i anspråk.
”Skulle inte Kristianstads kommuns nya ledning, bestående av kärnkraftsförespråkarna M, KD och SD, kunna jobba för att etablera Åhus 1 och 2?”
Dessutom står solceller bara för 1 procent av Sveriges elproduktion och vi befinner oss på mörka breddgrader. Och även om fler säger yimby till vindkraftverk så blåser det inte jämt. Vi kommer inte runt att ny kärnkraft är nödvändig – såvida inte nyheten om att amerikanska forskare har lyckats få fusion att fungera för då skulle hela planetens energiförsörjning vara löst på sikt (Financial Times 11/12).
Så skulle inte Kristianstads kommuns nya ledning, bestående av kärnkraftsförespråkarna M, KD och SD, kunna jobba för att etablera Åhus 1 och 2?
Det vore ett kraftfullt ja till framtiden.