Annons

Linnea Hylén: Se till att få hem de svenskar som Iran har fängslat

Den svenska EU-diplomaten Johan Floderus och KI-läkaren Ahmadreza Djalali har tillfångatagits av Irans regim.
Linnea Hylén
Ledare • Publicerad 5 september 2023
Linnea Hylén
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Irans president Ebrahim Raisi utgör ett säkerhetshot.
Irans president Ebrahim Raisi utgör ett säkerhetshot.Foto: Vahid Salemi

Iran är enligt Säpo ett av de största säkerhetspolitiska hoten mot Sverige. Förutom olovlig underrättelseverksamhet, cyberattacker och andra typer av påtryckningar mot Sverige, kan vi lägga till fängslandet av oskyldiga svenskar till listan.

2016 greps läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali när han besökte Iran under en föreläsningsresa. Året därefter, 2017, dömdes han till döden av iransk domstol för påstått spioneri. Internationella organisationer såsom Amnesty fördömer domen och 2021 röstade EU-parlamentet för en resolution med krav på hans frihet.

Annons

Ett ännu färskare fall gäller den 32-åriga EU-diplomaten Johan Floderus. I veckan läckte New York Times nyheten om att Floderus suttit fängslad i Evinfängelset i över 500 dagar. Floderus besökte enligt uppgifter Iran på en semesterresa under våren 2022.

När han tillsammans med vänner skulle gå på flyget tillbaka till Sverige greps han av iranska myndigheter och har sedan dess varit fängslad misstänkt för spioneri. Svenska Utrikesdepartementet har uttalat sig kortfattat men tydligt om fallet: ”Den svenske medborgaren är godtyckligt frihetsberövad och ska därmed släppas omedelbart”.

Fängslandet av oskyldiga svenskar är ett av flera exempel på hur den iranska regimen använder sig av alla tänkbara medel för att nå sina geopolitiska mål. Oskyldiga utlänningar blir till brickor i ett större politiskt spel. Ett spel där den enskilde blir en mäktig valuta för Iran i diplomatiska förhandlingar. Fängslandet av oskyldiga svenskar är också en påminnelse om hur förtrycket i en regim drabbar allt och alla som kommer i kontakt med det. Iran är en regim som tystar kritiker, fängslar inhemska och utländska politiska motståndare och undertrycker det iranska folket.

”Vi får inte tiga när en svensk medborgare olagligt fängslas av politiska skäl.”

Det är ingen överdrift att beskriva de grymma övergreppen som den iranska regimen begår mot både sin befolkning och medborgare från andra länder som avskyvärda. Det är en regim som systematiskt bryter mot de mänskliga rättigheterna och inte tvekar att använda våld för att upprätthålla sin makt. Det är en farlig taktik som inte bara hotar de drabbades liv och välbefinnande, utan även underminerar internationell lag och ordning.

Sveriges regering och det internationella samfundet måste vara tydliga i sitt fördömande av dessa handlingar. Vi får inte tiga när en svensk medborgare olagligt fängslas av politiska skäl. Det är inte bara ett brott mot individens rättigheter. Det är ett hot mot internationell säkerhet och stabilitet. Omvärlden måste visa beslutsamhet i att ta itu med den islamistiska diktaturen, och detta gäller både fallet med Djalali och Floderus såväl som de otaliga politiska fångar som utsätts för tortyr och mord i regimens namn.

Vi måste pressa Iran att upphöra med sina systematiska kränkningar av internationell lag. Samtidigt måste vi fortsätta att stödja de drabbades familjer och erbjuda allt stöd de behöver. Det är hög tid att sätta stopp för Irans grymma spel om oskyldiga människors liv och se till att få hem de svenska medborgare som sitter fängslade.

Annons
Annons
Annons
Annons