GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Se till att kommunerna får handlingskraftiga styren

Rikspolitikens påverkan på kommunvalen är stor även om det finns undantag. Det är dock kloka lokalpolitikers uppgift att skapa fungerande lokala majoriteter oavsett vad som händer på riksnivå.
Ledare • Publicerad 20 juni 2022
Detta är en ledare i Norra Skåne. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Höstens val riskerar att vara starkt polariserat på i alla fall riksnivå. Oaktat detta måste lokalpolitikerna se till att det finns fungerande majoriteter i kommunerna.
Höstens val riskerar att vara starkt polariserat på i alla fall riksnivå. Oaktat detta måste lokalpolitikerna se till att det finns fungerande majoriteter i kommunerna.Foto: Johan Nilsson/TT

Den politiska turbulensen på riksnivå bäddar för en valrörelse med ett uppskruvat tonläge. Något som i sin tur kan skapa en situation där de viktiga framtidsfrågorna riskerar att hamna i skymundan till förmån för politiskt enklare frågor som skapar tydligare skiljelinjer mellan partierna och där partierna rakt av kan vara för eller emot utan att behöva resonera och problematisera. Dessa frågor kan enskilt vara viktiga, men behöver inte svara upp på de utmaningar Sverige står inför.

Regeringsfrågan kommer att utgöra ett centralt tema i valrörelsen. Hur ska M, KD och L hantera SD i ett läge där M och KD är mer positiva till SD än L? Liberalernas ledare Johan Pehrsson förklarade i en intervju i Sydsvenskan den 18 juni att hans parti inte släpper fram en regering där SD ingår, men att han kan tänka sig att förhandla med dem i enskilda sakfrågor. Det andra mittenpartiet, Centerpartiet, har en njuggare inställning till SD och har genom sitt vägval att stötta den socialdemokratiska regeringens budget satt sig mer tilltro till Magdalena Andersson än Ulf Kristersson.

Valrörelsen kommer emellertid inte bara att handla om rikspolitiken. Vi ska också ha region- och kommunval. Hur kommer regeringsfrågan och diskussionerna om vem som ska samarbeta med vem att återspegla sig i de skånska kommunerna och i Region Skåne? Förmodligen mer än vad som egentligen borde vara fallet. Åtminstone kommunpolitiken brukar vara mindre ideologiskt betingad och mer personberoende än rikspolitiken och därmed borde den nationella politikens inflytande över valresultatet vara begränsat. Så brukar det emellertid inte vara.

”Grundinställningen hos de nordostskånska lokalpolitikerna måste oaktat valresultat vara att tillse att handlingskraftiga lokala styren kommer på plats.”

Det finns dock undantag runt om i landet, i nordöstra Skåne mest tydligt i Östra Göinge. Där har Patric Åberg legat bakom mycket av de moderata framgångarna i kommunen. I senaste valet kammade Moderaterna hem 42,1 procent av rösterna i kommunvalet jämfört med 18,1 procent i riksdagsvalet. Det är tydligt att människor som röstar på andra partier i riksdagsvalet har lokalt förtroende för Moderaterna i Östra Göinge. Inget tyder på att det skulle vara annorlunda i höstens val.

Även om det finns olika lokala konstellationer där S och M kan samarbeta i ett styre så känns det som om polariseringen på riksnivå kommer att spilla över ute i kommunerna och påverka möjligheterna att hitta kloka och fungerande styren. Detta i ett läge där många kommuner skulle må bra av ett tydligt majoritetsstyre. Hässleholms kommun är ett skolboksexempel på behovet av en tydlig majoritet som kan utveckla kommunen efter två mandatperioder med minoritetsstyre.

Givet rikspolitikens inverkan över kommunvalen kommer stort fokus att kunna ligga på C och L. Deras mandat kan vara vågmästarmandat även i kommunerna. Då blir det avgörande hur dessa partier resonerar kring potentiella samarbeten där SD ingår. Och hur kommer M och KD att resonera kring samarbeten med SD framför C och L?

I många nordostskånska kommuner har SD en stark ställning nu och säkerligen efter valet och frågan är vilka krav partiet kommer att ställa på främst M och KD? Det är rimligt att tro att partiet kommer vara tuffare än innan när det kommer till att formellt ingå i eventuella styren. Frågorna är många och svaren än så länge få.

Grundinställningen hos de nordostskånska lokalpolitikerna måste oaktat valresultat vara att tillse att handlingskraftiga lokala styren kommer på plats. Det är de skyldiga medborgarna.

Johan HammarqvistSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.