Skärpning kritiseras som verkningslös
Påve Fransiskus slopar tanken på en tribunal för processer mot biskopar som deltagit i mörkläggningar av sexuella övergrepp mot barn. Istället föreslår han att de ska kunna förlora tjänsten även om de inte deltagit i övergreppen utan ”bara” i mörkläggningen.
Det är långt ifrån tillräckligt. Kyrkan behandlar dessa händelser som om de anställda betett sig illa eller inte följt företagspolicyn. Utanför kyrkan behandlas sexförbrytare som grova brottslingar; inom kyrkan tycker man att det är att ta i med hårdhandskarna att hota med att de kan förlora jobbet.
Offer och anhöriga till offren för övergrepp mot barn begångna av den katolska kyrkan i bland annat Boston är med rätta besvikna och menar att kyrkan försöker komma undan med minimala åtgärder.
Påve Fransiskus har visat en viss vilja att ta itu med detta allvarliga och skamliga problem. Därför är det tråkigt att han backar om tribunalen och åter behandlar dessa övergrepp som ett slags arbetsmiljöbrott. Fransiskus menar att förslaget är en förstärkning av existerande regelverk genom att det preciseras att även mörkläggning ska ses som en anledning till avsked.
Men det finns redan regler på plats som säger att församlingarna bör agera på det viset. Den föreslagna tribunalen skulle istället behandlat övergreppen som brott – vilket det är. Rom sviker än en gång kyrkans offer.