Slopa feltänkta skatter
Regeringen har inte varit framgångsrik med sina nya skatter.
Den skatt på solel som infördes sänktes drastiskt efter bara några månader på grund av den hårda kritiken mot att beskatta det mest miljövänliga och skatten ska tas bort helt.
Den särskilda bankskatten fick en utformning som skulle lett till en stor nedläggningsvåg av bankkontor, särskilt på orter där det finns bara en bank. Dessutom är definitionen av finansinstitut så oklar att flera hundra vanliga företag, som lånar ut pengar i samband med köp av till exempel elektronik, skulle drabbas. Regeringen verkar ha insett att den måste slopas, åtminstone har finansmarknadsminister Per Bolund (MP) antytt det.
Förändringen av 3:12-reglerna som berör de minsta företagen hotar jobb och utveckling för småföretag, som nu rekommenderas att göra extra utdelningar innan de nya skattereglerna införs för att undkomma skatt. Skatteintäkterna lär inte bli så stora som beräknats.
Den planerade lastbilsskatten, som ska presenteras av utredningen nästa vecka, skulle bli ett hårt slag för landsbygden med stora avstånd till järnväg. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har försökt säga att den inte ska drabba de gröna näringarna, men i så fall blir skatteintäkterna också mindre. Opinionen (och en riksdagsmajoritet) kommer förhoppningsvis att stoppa den.
Reepalus utredning om vinsttak för välfärdsföretag ser också ut att haverera. Remissopinionen mot är massiv, inte bara från branschen och näringslivet i övrigt, där nästan 140 berörda företag skrivit till departementet och protesterat. Riksrevisionen pekar på allvarliga brister i underlaget, Konkurrensverket har sagt nej till reglerna och Kammarrätten i Stockholm har slagit fast att förslaget inte är förenligt med EU-rätten.
Regeringen gör därför bäst i att stoppa också planerna på den konfiskatoriska beskattning som vinsttaket skulle innebära.