GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Linnea Hylén: Socialtjänsten måste ta i med hårdhandskarna framöver

Oförmågan att rädda unga killar på väg in i kriminalitet är ett av de senaste årens största inrikespolitiska misslyckanden.
Linnea Hylén
Ledare • Publicerad 14 juni 2022 • Uppdaterad 15 juni 2022
Linnea Hylén
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Liberalernas partiledare Johan Pehrsson sätter hårt mot hårt mot Morgan Johanssons bortförklaringar.
Liberalernas partiledare Johan Pehrsson sätter hårt mot hårt mot Morgan Johanssons bortförklaringar.Foto: Adam Ihse/TT

Mellan hägg och syren blottades ett nytt bottenrekord i svensk brottspolitik. Totalt 168 skottlossningar och 31 mordoffer bara mellan januari och maj i år. En av dödsskjutningarna ägde rum i Kristianstad för en vecka sedan. Hisnande siffror som understryker en redan lång och mörk trend. Skjutvapenvåldet har fortsatt att eskalera samtidigt som regeringen under flera år pratat om hur de ska stoppa utvecklingen.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) debatterade regeringens misslyckande med Liberalernas Johan Pehrson i söndagens Agenda. ”Vi har fler poliser än någonsin, vi har hårdare straff än någonsin och vi har fler inburade än någonsin” sa Johansson med bestämd stämma. Det var en sanning med modifikation. Poliserna är visserligen fler, men antalet poliser per invånare är fortfarande lägre än för tio år sedan.

Justitieministern har inte heller lyckats vända brottsutvecklingen. Problemen har tyvärr bara blivit värre. Antingen har åtgärderna varit för få, för tandlösa eller helt oviktiga om vi ska tolka regeringens stolthet över alla sina hittills effektlösa insatser.

Debatten i Agenda blev en smärtsam skildring av hur den socialdemokratiska verklighetsbeskrivningen sviktar efter åtta år vid makten. Morgan Johanssons försök att gång på gång skylla det mesta på Alliansens skattesänkningar har tappat sin udd. Det var därför befriande att se Liberalernas partiledare sätta hårt mot hårt mot bortförklaringarna och leverera tydliga sakförslag på hur trenden kan vända.

”Morgan Johanssons försök att gång på gång skylla det mesta på Alliansens skattesänkningar har tappat sin udd.”

Vi behöver jobba både med ”stålhandsken och Lovikkavanten för att ta en kniptångsmanöver”, förklarade Johan Pehrson med betoning på skolans och socialtjänstens roll i att arbeta förebyggande. En nyckelreform vore att reformera socionomutbildningen och hela socialtjänsten. Kunskapen om ungdomsbrottslighet föreslås höjas avsevärt inom socionomutbildningen. L vill också införa en specialistutbildning om ungas lagöverträdelser och gängbrottslighet (DN 29/5).

Om vi ska lyssna på forskarna är en reformering absolut nödvändig, eftersom utbildningen i dag har ett minimalt till nästan obefintligt läromoment om just ungas kriminalitet. Före politikerdebatten i Agenda gav Michael Tärnfalk, universitetslektor i socialt arbete, en rejäl uppläxning om det brådskande läget inom socialtjänsten. Han målade en dyster bild av en verksamhet oförmögen att jobba förebyggande mot den organiserade brottsligheten, vilket till stor del beror på den bristfälliga utbildningen. Förståelsen för hur ungdomar dras in i kriminalitet är låg och förutsättningarna för att hjälpa de unga killarna ur gängen blir därmed mycket lidande.

Ett steg i rätt riktning skulle därför vara att rusta framtidens socialsekreterare inför den tuffa verkligheten runt om i Sveriges kommuner. Kort och gott föreslår L en yrkesutbildning som utbildar hur yrket faktiskt ska utföras i praktiken. Det är onekligen ingen revolutionerande idé, men likväl fundamentalt viktig i en tid då gängvåldet nått hisnande nivåer.

Efter att debatten var slut återstod därför enbart en fråga: hur har ingen i regeringen lyckas komma med förslaget efter åtta år vid makten? Socialdemokraternas kriminal- och socialpolitik, och idéutvecklingen på området, lämnar otvivelaktigt mycket i övrigt att önska.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.