Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Från avenyerna i Hässleholm till Manhattan. Tur och retur.

Mina föräldrars barndomsstad, Hässleholm, är både en frukt av och en mylla för högre livskvalitet.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Signerat • Publicerad 12 februari 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Så här kan en framtida station för höghastighetståg i Hässleholm se ut. Illustration från Kreera.

När jag var barn bodde min mormor på Gethornskroken och min farmor på Stobygatan i Hässleholm.

Ett av mina tidiga minnen är när vi fiskade kräftor i Finjasjön vid farmors sommarstuga. Ett annat är att i min barndomsstad Karlstad öppna breven från mormor, som innehöll kassettband där hon berättade historier om snapphanarna.

Annons

Hon var nyfiken och hade läshuvud. Men född 1913 i Örkelljunga, med en ensamstående mor som drev fyra företag för att försörja sig efter att hennes make gått bort i alldeles för unga år, fanns det inga möjligheter att studera efter realexamen.

”Morfar var stins – de stora infrastruktursatsningarna har kraftfullt bidragit till välståndsökningen i Sverige och att familjen flyttade till järnvägsknuten Hässleholm.”

Men skam den som ger sig. Mormor, som arbetade på posten sparade länge för att kunna skicka sin dotter, min mamma, till Amerika för att gå i skola under ett år. Båtfärden över Atlanten startade på hennes 17-årsdag och hon talade bara i telefon med sina föräldrar en enda gång, på julafton.

Kombinationen av de hemtama avenyerna i Hässleholm och de hänryckande på Manhattan gav trygghet och vilja att spänna bågen högt. Både hon och pappa tog studenten i Hässleholm och läste vidare vid Lunds universitet.

De gjorde klassresan helt enkelt, som så många andra fyrtiotalister.

Varför de fick denna möjlighet kan fortsätta att illustreras av min släkts historia. Morfar var stins – de stora infrastruktursatsningarna har kraftfullt bidragit till välståndsökningen i Sverige (och att familjen flyttade till järnvägsknuten Hässleholm).

Farfar arbetade på Länsförsäkringar – skydd för privat egendom är grundläggande för investeringar och företagsamhet och i förlängningen ekonomisk tillväxt.

Hans bror hade ett lantbruk och mormors syster drev vidare företagen i Örkelljunga – privatägda verksamheter levererar allt billigare och bättre mat på bordet och allt annat vi behöver i vardagen.

Farmor var sjuksköterska på lasarettet – den generella välfärden har skapat större livschanser och svenskarna har fått betydligt längre och rikare liv.

Jag har tidigare skrivit om hur min far snurrat i min sons gamingstol och förundrats över allt som datorer och internet ger till dagens tonåringar. Inget av detta fanns i pappas pojkrum på Stobygatan efter kriget (Kristianstadsbladet 12/6 2021).

15-åringens utläggning om en Youtube-video om att bygga supersnabba tåg på magneträls i vacuumtunnlar genom det bergiga Japan är fantasieggande. Framtiden kan vara svår att föreställa sig, men den kommer med största sannolikhet att slå samtiden. Människan är bra på att samarbeta och hitta nya tekniska lösningar, om hon får rätt förutsättningar.

Annons

Det kan vara värt att påminna sig om i dagens diskussion om höghastighetståg. Hässleholmsborna borde om några känna till hur mycket gott en järnväg kan bära med sig, varför det är förvånande att stödet är så svagt enligt tidningens färska opinionsundersökning. Man kan förvisso ha invändningar mot att lägga så många miljarder kronor på ett järnvägsspår som kanske är otidsenligt redan när det står klart om några decennier. Och är investeringen samhällsekonomiskt försvarbar? Men att nu säga upp kommunens avtal med staten om höghastighetsjärnvägen, som SD, M, L, KD och FV i Hässleholm vill, vore ett misstag.

Det är angeläget att påverka var sträckan ska dras och hur stationerna kan lyfta bygden, om riksdagen till slut beslutar att bygga höghastighetsbanan. Kommunens ledande politiker borde därför sitta med vid bordet och planera för fler bostäder och bättre kommunikationer i hela nordöstra Skåne.

Här finns potential att ge ännu fler ett bättre liv. Så ha ett öppet sinne i stället för att stänga dörren.

Det känns fint att vara tillbaka i Hässleholm, denna gång som politisk redaktör på Norra Skåne. Sedan ett år tillbaka har jag samma uppdrag på Kristianstadsbladet. Tidningarna slogs ihop i december och båda editionerna kommer, liksom tidigare, att argumentera för individens frihet, liberal demokrati, humanism och en fri ekonomi – med en extra grön krydda i Norra Skåne.

Ledarsidorna kommer att hylla entreprenörer, lokala initiativ och lösningar – liksom påtala behovet av internationellt samarbete, handel och solidaritet. Stå upp för sanningssökande och tolerans. Ha en optimistisk grundsyn – men inte blunda för det öppna samhällets fiender.

Ambitionen är att lyfta fram de idéer och institutioner som ger just välstånd och valfrihet. Förutsättningar för klass- och bildningsresor. Det som sporrar fler att starta eget, förverkliga sin dröm eller förkovra sig. Att bygga något vackert och storslaget där vi bor och verkar.

Jag ser verkligen fram emot att möta även Norra Skånes läsare framöver. Varmt välkomna att höra av er med ris och ros, fakta och argument, förslag och reflektioner.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons