GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Att leva livet fullt ut är den bästa skolan

För att lyckas i livet krävs kunskaper – men också eget kapital och kontakter.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 10 juni 2022 • Uppdaterad 14 juni 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Sjung om studentens lyckliga dag, låtom oss fröjdas i ungdomens vår!
Sjung om studentens lyckliga dag, låtom oss fröjdas i ungdomens vår!Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Den blomstertid nu kommer, med lust och fägring stor. Många upprymda ungdomar har tagit examen och gått på sommarlov under veckan. Tänk om man själv hade förstått då – i den åldern – hur ovärderlig känslan av odödlighet är. Att vägen ligger framför en, och att man av plikt mot sig själv prövar sig fram, orädd möter utmaningar och omedvetet mognar en smula varje dag.

Förhoppningsvis lämnar de allra flesta skolan med just en sådan god självkänsla och en bubblande nyfikenhet på allt som de kommer att uppleva, lära sig och skapa.

Ofta får yngre höra att bara de skaffar sig kunskaper och gör sitt bästa så kommer det att gå bra i livet. Inte minst de politiska löftena handlar om skolan och de sociala skyddsnäten. Förvisso är de viktiga. Nödvändiga.

Men inte är de tillräckliga. Förutom färdigheter behöver man såväl privategendom som kontakter. Kunskapskapital, ekonomiskt samt socialt kapital som det heter på akademiskt språk. Saknar man endera blir allt så mycket svårare.

”Så älska dig själv, älska att äga och älska din nästa.”

Rent krasst har det under de senaste decennierna varit viktigare att äga sin bostad än att skaffa sig högskolepoäng för att bli stadd vid kassa. Eller att kicka i gång ett bolag eller spara i aktiefonder.

Och känner man rätt människor blir det enklare att få jobb eller att starta och driva företag. Det gäller också att begripa sig på sociala koder och svensk kultur för att bli insläppt och lyft av andra. Att bygga vänskaper och nätverk ger också glädje och rikedom.

Så älska dig själv, älska att äga och älska din nästa.

Detta budskap önskar jag att vi skickar med fler nybakade studenter. För då blir deras utsikter mycket godare.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.