GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Pensionsbråket skymmer den intågande perfekta stormen

Inflationen, energikrisen, kriget och kriminaliteten hanteras inte av S-regeringen.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 juni 2022 • Uppdaterad 16 juni 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Utsatt läge.
Utsatt läge.Foto: Johan Nilsson / TT

Vad kommer inte att finnas med i regeringens vårändringsbudget som läggs i en ny variant på fredag? Det är den mest relevanta frågan att ställa sig i dessa turbulenta tider. Efter mängder av möten, förhandlingar, kompromisser och invektiv får riksdagen en tunn lunta på sitt bord. Förslagen kostar i runda slängar 30 miljarder kronor – statsbudgeten omsluter dock hela 1 245 miljarder för 2022 – och handlar bland annat om totalförsvaret, stöd till Ukraina samt de så omdebatterade pensionerna.

Att se till att de med allra lägst inkomster, oftast ensamstående änkor, får mer att röra sig med varje månad är förvisso högst angeläget. De har redan knappa marginaler och kan på grund av hög ålder inte arbeta sig till mycket mer.

Och nu slår prisökningarna till med stor kraft. Inflationen är uppe på 7,2 procent i Sverige och Riksbanken lär höja styrräntan rejält. Amerikanska Federal Reserve ökade räntan med 0,75 på onsdagskvällen. Bostäder faller i värde och många skuldsatta barnfamiljer kommer att bli pressade av att bara betala för en simpel vardag.

Vi blir alla fattigare, eftersom vi får mindre för varje krona. Konsumtionen påverkas och efterfrågan minskar, vilket kommer att slå hårt mot näringslivet och i förlängningen jobben. Företagen vittnar också om att kriminaliteten hotar deras verksamhet och utbyggnadsplaner.

”De senaste dagarnas politiska turer är futtiga – rentav farliga, givet den orkan som håller på att dra in.”

Även energikrisen, som kommer att förvärras av att Tyskland släcker ner kärnkraften i höst, kommer att bli mödosam. Lägg därtill Europas försök att göra sig av med rysk olja och gas samt krigets alla andra negativa följdverkningar på inte minst livsmedelsförsörjning i världen och man inser att livet kommer att bli betydligt tuffare för alla svenskar.

Tillsammans med störd produktion och skakiga transporter på grund av pandemin kan inflationen, energikrisen, klimatomställningen, Rysslands aggressioner, brottsligheten och en ökad pessimism skapa en perfekt storm.

Storbritanniens regering aviserade stora ekonomiska bidrag till en tredjedel av britterna häromveckan – finansminister Rishi Sunaks framtidsprognoser är mycket mörka.

I värsta fall väntar stagflation, det vill säga såväl hög arbetslöshet som hög inflation.

Även de som styr Sverige måste förbereda befolkningen inför en bister vinter. Sänka skatter på drivmedel och arbete, få stopp på gängens framfart, släppa fram så många elkabel- och kraftverksinvesteringar som möjligt så snabbt som möjligt, skicka mer vapen till Ukraina och vara beredd med omdömesgill finanspolitik om inte penningpolitiken räcker.

De senaste dagarnas politiska turer är futtiga – rentav farliga, givet den orkan som håller på att dra in. De som söker medborgarnas förtroende i september måste bruka allvar och ta tag i de verkligt stora problemen. Nu.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.