Sofia Nerbrand: Staten ska inte få övervaka ditt privatliv
När man läser om den 7-åriga flickan från Eslöv som har utsatts för tortyr av sina föräldrar fylls man av avsmak och blixtrande ilska. Hur har det kunnat gå så långt?
Likaså när man hör talas om hur minderåriga skamlöst utnyttjas sexuellt: Varför har inte polisen ingripit tidigare mot de monstruösa förgriparna?
Ingenting ska få stå i vägen för att rädda barnen i tid. Eller?
Det är begripligt att man vill göra allt som är tekniskt möjligt. Ändå innebär långtgående övervakning en lång rad praktiska och etiska problem.
Detta blir brännande spörsmål nu när ett förslag som kallas ”chat control” har lagts av EU. Företag som tillhandahåller digitala tjänster ska tvingas scanna all information som går via chattar, mejl, molnet, filöverföring och nättjänster. Syftet är att fånga pedofiler. Men resultatet blir en statlig massövervakning av 450 miljoner EU-medborgare som använder WhatsApp, Instagram, Facebook och andra sociala medier. Med hjälp av AI ska företagen upptäcka misstänkt sexuellt innehåll eller olämplig uppvaktning av barn.
Svenska Dagbladets ledarskribent Mattias Svensson varnar för att många kommer att misstänkas för barnpornografibrott på falska grunder. En annan viktig invändning är att förslaget kommer att krocka med dagens utbredda användning av kryptering.
Men den viktigaste kritiken vilar på grunduppfattningen att staten inte har rätt att hålla koll på vars och ens privatliv. Som riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) och Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) skriver: ”Principen är att samtal som sker mellan mig och dig inte ska avlyssnas.” (SvD 24/3)
Tyvärr har dock den blå regeringen – med justitieminister Gunnar Strömmer (M) i spetsen – häromdagen godkänt förslaget å Sveriges vägnar. Socialdemokraterna ställer sig bakom det.
Även om brottsbekämpning på marginalen kan bli något mer effektiv eller träffsäker med ”chat control” får det inte ske på bekostnad av frihet och personlig integritet. Denna avvägning rör för övrigt all kriminalpolitik. De som till exempel är för mer kameraövervakning bör erkänna att staten då får mer kontrollverktyg över medborgarna. Och det bygger på att vi hyser tillit till myndigheterna och den politiska ledningen. Men tänk om de blev som det totalitära kommunistpartiet i Kina – eller ”bara” som autokratiska Ungern. Hade vi tyckt att det vore så roligt och bra då?
Skulle inte tro det.
Det är sunt att alltid ha en skeptisk inställning till att ge staten för mycket kontroll, för till syvende och sist besitter den ett våldsmonopol.
Så vi bör säga nej till att göra det obligatoriskt för kommunikationsföretag att scanna och analysera alla meddelanden som skickas kors och tvärs i Europa.