Annons

Johan Hammarqvist: Stolligheterna om skogen måste få ett slut

Det är obegripligt att svenska partier är med och stöttar förslag som inskränker möjligheterna för skogen att bidra i klimatomställningen.
Johan HammarqvistSkicka e-post
Ledare • Publicerad 30 september 2022 • Uppdaterad 3 oktober 2022
Johan Hammarqvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Europaparlamentets beslut den 14 september hotar klimatomställningen i ett läge när vi borde göra tvärtom om än bättre nyttja skogens potential.
Europaparlamentets beslut den 14 september hotar klimatomställningen i ett läge när vi borde göra tvärtom om än bättre nyttja skogens potential.Foto: Helena Landstedt/TT

Skogen har varit med och byggt det svenska välståndet och fortsätter att skapa välstånd. Den svenska skogen bidrar med alltifrån högklassigt virke, produktion av massa för kartong och papper till bioenergi i olika former. Ägandet är spritt och såväl statlig skog, bolagsskog och privatägd skog bidrar genom aktivt brukande till att leverera klimatsmarta produkter och energi.

Detta ska vi värna och ge utvecklingsmöjligheter. Vi har en fantastisk potential. Det borde varje verklighetsförankrad politiker inse. Tyvärr är det inte så. Klåfingrigheten är stor bland såväl byråkrater som politiker. Alltför ofta med ambitionen att minska brukandet av skogen.

Annons

Klåfingrigheten och bristen på verklighetsförankring finns i Sverige såväl som i EU. Ett exempel som länge flugit under radarn, vilket tyvärr inte är ovanligt när det handlar om frågor som avhandlas i Europaparlamentet, är förnybartdirektivet. Ett direktiv som parlamentet röstade om den 14 september i svensk medieskugga. Det förslag som röstades igenom med stöd av Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet innebär ett stort och reellt hot mot möjligheterna att nyttja svenskt skogsbruk i klimatomställningen.

Lydelserna i direktivet innebär att bioenergi från så kallad primär biomassa inte ska klassas som förnybar. Ett helt galet förhållningssätt och ett direkt hot mot svensk energiförsörjning. Därtill en gåva till Vladimir Putin eftersom europeiska länder skulle få fötterna undansparkade vad gäller inhemsk energiproduktion.

”Det känns som ett ödets ironi att en stor del av den svenska valrörelsen handlade om energifrågor samtidigt som M, S och KD sätter krokben för svensk bioenergi.”

Branschorganisationen Svebio och Europaparlamentarikern Emma Wiesner (C) har båda pekat på de negativa konsekvenser detta skulle få för svensk energiförsörjning och klimatomställningen. Gustav Melin, VD för Svebio, är frän i sin kritik när han konstaterar att det ur ett klimatpolitiskt perspektiv är obegripligt att låta skogsrester som ris ligga kvar och förmultna i skogen istället för att använda det i värmeverk och till biodrivmedel.

Det känns som ett ödets ironi att en stor del av den svenska valrörelsen handlade om energifrågor samtidigt som Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna sätter krokben för svensk bioenergi. Något Wiesner helt riktigt har kallat för ett svek. Att Miljöpartiet och Vänsterpartiet lever i en annan dimension är inget nytt, men nog borde vi kunna förvänta oss att S, M och KD skulle stå upp för den svenska skogen och dess betydelse i även energisynpunkt.

Europaparlamentet har trots Emma Wiesners protester och motförslag röstat igenom direktivet. Nu är det upp till det tillträdande svenska regeringen att korrigera det misstag deras Europaparlamentariker har begått. Det är helt orimligt att rester från avverkningar vid hyggen och gallringar, kasserad ved och stubbar inte ska klassas som förnybart.

Att värna svenskt skogsbruk och bioenergin är att värna vår ekonomi och bidra till tryggare energiförsörjning. Det borde fler svenska politiker inse och inte minst jobba för.

Annons
Annons
Annons
Annons