Linnea Hylén: Stoppa inte hemleverans av läkemedel på landsbygden

Läkemedelsverket föreslår tyvärr att apoteksleveranser hem till brevlådan ska upphöra.
Linnea Hylén
Ledare • Publicerad 18 januari 2023
Linnea Hylén
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Piller.
Piller.Foto: Pfizer

Utbudet av butiker och offentlig service på lands- och glesbygden kan aldrig mäta sig med vad städerna kan erbjuda. Det är ett faktum. Det betyder däremot inte att det inte kan bli bättre än vad det är i dag.

Landsbygden har fått ett livsavgörande uppsving till följd av digitaliseringen. Internet har tagit arbetstillfällen och handeln ut i landet – och landet till staden. E-handeln är en sektor som revolutionerat tillgänglighet och utbud för alla, oavsett postadress.

Hemleverans från nätapoteken är ett utmärkt exempel.

”Internet har tagit arbetstillfällen och handeln ut i landet – och landet till staden.”

Möjligheten att få hem sina mediciner i brevlådan har gjort livet enklare, smidigare och bättre för fler. Det hjälper äldre, rörelsehindrade och människor som bor långt ifrån ett apotek.

Därför är det beklämmande att läsa om Läkemedelsverkets förslag att stoppa hemleveranser av mediciner (DN 16/1). Om de nya föreskrifterna blir verklighet kommer inte läkemedel längre få levereras utanför dörren. Argumentet för detta är att minska risken att paketen hamnar i fel händer.

Läkemedelsverket har inga exakta siffror på hur många paket som faktiskt försvinner. Det som däremot är tydligt är att hundratusentals hushåll på lands- och glesbygd riskerar att få en försämrad tillgänglighet till mediciner. Riskerna överväger inte den samhällsnytta som kommer av apotekens hemleveranser.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.