Strategiska misstag bakom kriser
Mittmedia, en av de största tidningskoncernerna i landet som bland annat ger ut 28 lokaltidningar, var nära konkurs när lönerna i januari inte kunde betala ut, enligt trovärdiga uppgifter. Tidningarna räddas av att den allra största mediekoncernen – Bonniers med Dagens Nyheter och Expressen som flaggskepp – köper Mittmedia.
För tre år sedan var en annan av landets stora mediekoncerner konkurshotad – Stampen med Göteborgs-Posten och flera lokaltidningar i Västsverige. Stampen räddades från konkurs av att fordringsägarna accepterade rekonstruktion, där fick nöja sig med att få bara 25 procent av sina fordringar betalda.
Krisen för två stora mediebolag visar på svårigheterna för tidningsbranschen. De senaste tio åren har annonsintäkterna rasat för dagstidningarna i takt med att de stora globala internetbolagen, som Google och Facebook, tagit en allt större del av reklamintäkterna även i Sverige. Förra året uppskattas de ha fått mer än hälften, kanske två tredjedelar, av den totala annonskakan.
Ändå är Mittmedias kris, liksom Stampens tidigare, främst orsakad av ett antal strategiska felbeslut.
Ett sådant beslut, där såväl Stampen som Mittmedia var inblandade, var köpet av Centertidningar för 1,8 miljarder 2005 – med lånade pengar. Det ansågs redan då att budgivningen trissade upp priset alltför högt, och när strukturförändringarna blev uppenbara något år senare blev lånen en alltför stor belastning.
Dessutom har såväl Stampen som Mittmedia drivit på digitaliseringen i en alltför hård takt. I den processen har det som alltid varit tidningarnas styrka, den lokala förankringen, ställts åt sidan.
Stampen gjorde stora, kostsamma investeringar i ”framtidsföretag” som skulle utveckla det digitala, samtidigt som hundratals anställda, däribland många journalister tvingades sluta. Det urholkade affärsidén för de lokal tidningarna.
Mittmedias strategi för de 28 lokaltidningarna från Örnsköldsvik och Östersund i norr till Örebro och Södertälje i söder, driven av vd:n Thomas Petersohn och den redaktionella chefen Anna Karin Lith, var att avveckla papperstidningarna och helt satsa på digitala produkter. Med spridningsområden där internetuppkopplingen fungerar dåligt var det en vansinnig strategi, som ledde till att de båda tvingades sluta.
Att tidningarnas ekonomi fortfarande bärs av papperstidningarna, trots minskande upplagor och sviktande annonsmarknad, gjorde att ägarna ändrade kurs – men för sent. Konkursen var nära när Bonniers tillsammans med den norska lokaltidningskoncernen Amedia tog över – i konkurrens med Schibstedt i samarbete med lönsamma lokaltidningskoncerner som NWT och VK.
Risken att den nya koncernen blir för dominerande gör att Konkurrensverket måste pröva affären, men som läget är bör den gå igenom.
Det viktiga är att tidningarna kan räddas från nedläggning, vilket skulle vara en klar risk om inte en stark ägare tar över. Det skulle få katastrofala konsekvenser för nyhetsförmedlingen i hela mellersta Sverige och därmed hota den viktiga grund för demokratin som oberoende, professionella lokala medier är.